Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su u Japanu otkrili soj gonoreje koji je otporan na sve preporučene antibiotike i izjavili su da bi to moglo pretvoriti nekoć jednostavno izlječivu bakterijsku infekciju u globalnu zdravstvenu prijetnju.


Novi soj te spolno prenosive bolesti, nazvan H041, ne reagira na nijedan preporučeni lijek za gonoreju tako da liječnici nemaju drugih opccija neego pokušati s lijekovima koji dosad nisu testirani.

Magnus Unemo iz Švedskog referentnog laboratorija za patogene bakterije, koji je otkrio taj soj zajedno sa svojim kolegama iz Japana u uorcima iz Kyota, opisao ga je kao 'zabrinjavajućeg', ali i 'očekivanog'.

'Otkako su antibiotici postali standardno liječenje za gonoreju '40-ih godina, ova je bakterija pokazala zadivljujuću sposobnost razvijanja mehanizma otpornosti na sve lijekove koji su uvedeni kako bi se stavila pod kontrolu', kazao je.

Gonoreja, kapavac ili triper je spolna bolest koju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae. Ako se ne liječi izaziva upalnu bolest zdjelice, izvanmaterničnu trudnoću i nepolodnost. Jedna je od najčešćih seksualno prenosivih bolesti, a na godinu se zabilježi oko 700 tisuća slučajeva u svijetu. (Hina)

Vezani članci Goo Hara (Foto: Twitter) Milijuni fanova tuguju: Mlada zvijezda najavila povratničku turneju pa pronađena mrtva Julian Assange (Foto: AFP) Švedska odbacuje optužbe protiv Juliana Assangea za silovanje: "Dokazi nisu dovoljno jaki"