Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novo istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da napitci zaslađeni fruktozom loše djeluju na arterije pretilih osoba i osoba sa prekomjernom tjelesnom masom.


Naime, nakon 9 tjedana konzumacije napitaka zaslađenih fruktozom, pretile osobe i osobe prekomjerne tjelesne mase imale su povišene razine masti u krvi 24 h nakon obroka, u usporedbi sa onima koji su konzumirali glukozom zaslađena pića i u kojih je utvrđena smanjena razina masti u krvi.

Vezani članci Döstädning / Ilustracija Bi li se Hrvatska mogla ugledati na Švedsku? Imaju rješenje velikog problema koji mnogima teško pada Slika nije dostupna Mislili ste da je opasan po organizam? JOŠ JE I OPASNIJI

Osim toga, fruktozom zaslađeni napitci povisili su razinu „lošeg“ kolesterola.

Proizvođači rijetko zaslađuju napitke glukozom. Najčešće se koristi kukuruzni sirup kojeg čak 50 % čini fruktoza.

Smatra se da napitci kojima je dodan kukuruzni sirup bogat fruktozom može pridonijeti pojavi pretilosti iz razloga što takvi napitci ne daju osjećaj sitosti pa je teško procijeniti kada ih treba prestati piti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju