Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lijek Humira odobren i za liječenje Crohnove bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je uporabu biološkog lijeka Humira za terapiju Crohnove bolesti, a uskoro bi trebao biti uvršten i na Listu lijekova HZZO-a, izvijestili su predstavnici farmaceutske tvrtke Abbott.

Odobrenje je uslijedilo nakon što je za tu indikaciju Humira u veljači odobrena u SAD-u, a u lipnju ove godine i Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva koja pogađa bolesnike svih dobnih skupina, ali primarno su ugrožene mlađe osobe, najčešće do četrdesete godine života. Iako postoji više oblika terapije, bolest se još uvijek ne može izliječiti ni lijekovima niti kirurškim metodama.

Humira je za terapiju Crohnove bolesti odobrena na osnovi nekoliko studija, koje su pokazale učinkovitost lijeka. Prednost za pacijenta je u tome što si ga bolesnik sam može dati, umjesto da terapiju dobiva u bolnici, a pokazalo se da izaziva i dobre imunološke reakcije.

Humira je u Hrvatskoj do sada bila odobrena za liječenje reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa i sporijatičnog artritisa. Cijena kutije lijeka je 7.600 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene