Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je uporabu biološkog lijeka Humira za terapiju Crohnove bolesti, a uskoro bi trebao biti uvršten i na Listu lijekova HZZO-a, izvijestili su predstavnici farmaceutske tvrtke Abbott.


Odobrenje je uslijedilo nakon što je za tu indikaciju Humira u veljači odobrena u SAD-u, a u lipnju ove godine i Europskoj uniji.

Vezani članci Slika nije dostupna Oboljelom od raka rekli da ima još 18 mjeseci, novi lijek ubio bolest Slika nije dostupna Nezamislive muke: Sirotica kihne i do 12 TISUĆA puta dnevno

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva koja pogađa bolesnike svih dobnih skupina, ali primarno su ugrožene mlađe osobe, najčešće do četrdesete godine života. Iako postoji više oblika terapije, bolest se još uvijek ne može izliječiti ni lijekovima niti kirurškim metodama.

Humira je za terapiju Crohnove bolesti odobrena na osnovi nekoliko studija, koje su pokazale učinkovitost lijeka. Prednost za pacijenta je u tome što si ga bolesnik sam može dati, umjesto da terapiju dobiva u bolnici, a pokazalo se da izaziva i dobre imunološke reakcije.

Humira je u Hrvatskoj do sada bila odobrena za liječenje reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa i sporijatičnog artritisa. Cijena kutije lijeka je 7.600 kuna.