Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kupus štiti od raka mjehura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prehrana bogata povrćem kao što je kupus mogla bi štititi od raka mjehura, izjavio je u utorak jedan novozelandski znanstvenik koji je predvodio istraživanje o tome.

Znanstvenik Rex Munday izjavio je da su pokusi na životinjama pokazali da ekstrakt mladica brokule smanjuje pojavu raka mjehura za više od 50 posto.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Znanstvenici Instituta za tumore Roswell Park i Sveučilišta John Hopkins u SAD-u radili su na tom projektu zajedno s novozelandskim Sveučilištem Massey i tvrtkom Crop&Food Research.

Rezultati istraživanja podržali su jednu raniju studiju koja je pokazala da je kod štakora koji su hranjeni povrćem iz roda kupusnjača (sve vrste kupusa i kelja, brokula, prokulica, cvjetača i sl.) zabilježen porast enzima koji štite od kemikalija koje mogu izazvati rak.

"Najveći učinak viđen je kod raka mjehura, što pokazuje da to povrće pruža zaštitu od te vrste raka", rekoa je Munday.

"Ovaj rezultat je u skladu s epidemiološkim studijama koje pokazuju da ljudi koji se dosta hrane povrćem iz roda kupusnjača imaju manji rizik od raka mjehura u usporedbi s onima koji jedu samo male količine tog povrća", istaknuo je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene