Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Kosor najavila moguće produženje roka dokazivanja PTSP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je na godišnjoj je skupštini Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije, održanoj danas u Šibeniku, mogućnost da se produži rok za dokazivanje bolesti posttraumatskoga stresnog poremećaja u hrvatskih branitelja.

"Razmotrit ćemo stavove struke i napraviti brzo istraživanje po centrima za psihološko-socijalnu pomoć u cijeloj Hrvatskoj i u tijelima Ministarstva, te - ako bude potrebe - spremni smo učini korak dalje kako nijedan branitelj koji je smogao snage reći da je bolestan ne bi bio zaboravljen", rekla je Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan"

Voditaljica psihijatrijskog odjela šibenske Opće bolnice Vlatka Novak rekla je na skupštini Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije da se na liječenje javljaju hrvatski branitelji koji u zakonskim rokovima nisu ostvarili svoja prava na temelju te bolesti.

Na skupštini je izabrano novo vodstvo Udruge za sljedeći
četverogodišnji mandat, a za predsjednika je ponovno izabran Branko Smrček.

Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije ima 256 aktivnih članova, a osobitost te braniteljske udruge je radna terapija u kojoj, u sklopu Poljoprivredne zadruge "Branitelj", uzgajaju masline nedaleko od Pirovca. Dokaz za uspješnost rada te zadruge su dvije zlatne medalje za kvalitetu ulja na nedavno održanim natjecanjima maslinara "Maslina" u Splitu i "Noćnjak" u Supetru. 

Poticaj od 150.000 kuna za pokretanje zadruge "Branitelj"
osiguralo je godine 2005. Ministartsvo obitelji, branitelja i
međugeneracijske solidarnosti, istaknula je Jadranka Kosor, dodajući kako se i sama uvjerila u izvrsnost maslinova ulja koje proizvodi Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a.

"Vaš maslinik trebao bi postati centar u kojem bi branitelji iz
drugih županija mogli sjecati iskustva kako bi i sami mogli provoditi takvu vrstu radne terapije", rekla je Jadranka Kosor.

O uspješnosti rada Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a u Šibeniku govori i činjenica da je od rata do sada u Šibensko-kninskoj županiji bilo najmanje samoubojstava branitelja, njih 26, istaknula je.

Branko Smrček je rekao kako u posljednjih sedam godina, otkako radi ta udruga, nijedan branitelj - član nije počinio samoubojstvo. 

Istaknuo je da je velika želja Udruge preseliti se u veći prostor u kojem bi mogli organizirati klub obitelji kako bi obitelji oboljelih branitelja zajedno rješavale probleme budući da je poznato da PTSP znatno utječe na bračne parove i, pogotovo, djecu branitelja. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene