Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen lijek za HIV?

Izliječena HIV beba nada za 600 tisuća djece koliko ih godišnje umire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čudesna vijest o izliječenju dvoipolgodišnje Amerikanke od virusa HIV-a, koji izaziva AIDS, još uvijek vlada cyber prostorom. Iako malena Amerikanka još u sebi nosi smrtonosni virus, on je zasad neaktivan i nema posljedica po zdravlje djeteta. Medicinski stručnjaci pretpostavljaju kako ju je spasio koktel lijekova primljen u prvih 48 sati njena života.

Interes za 'čudesno' izliječenu djevojčicu iz Mississippija nimalo ne čudi, obzirom da s virusom HIV-a/AIDS-a danas živi 42 milijuna ljudi, novozaraženih je godišnje 5 milijuna, a oko 600 tisuća djece na svijetu godišnje umire zbog tog virusa. Stoga je najčešće postavljano pitanje  - jesmo li na pragu otkrića lijeka za HIV?

Pročitajte i ovo Ilustracija Višemjesečna istraga Horor u SAD-u: Pronađen nelicencirani laboratorij s dvadesetak zaraznih virusa, neki su nam dobro poznati Slika nije dostupna Nova obećavajuća molekula protiv AIDS-a

>>Revolucionarno otkriće: Curica (2) izliječena od HIV-a!

Beba rođena s HIV-om, virusom koji izaziva AIDS, izliječena je primjenom standardne terapije lijekovima u prvih 48 sati njena života. Danas ima 2,5 godine, godinu dana nije na lijekovima i ne pokazuje znakove infekcije. Potrebno je još testova kako bi se utvrdilo bi li isti tretman imao isti učinak na drugu djecu, no ovi bi rezultati mogli dovesti do lijeka za djecu zaraženu HIV-om, objavio je Daily Mail..

'Moja prva pomisao bila je: `O moj Bože, liječili smo nezaraženo dijete`. No, onda sam provjerila sve podatke i utvrdilo se da je malena doista bila zaražena", navela je dr. Hannah Gay iz Medicinskog centra Sveučilišta u Mississippiju.

No, posebno ultra-senzitivno testiranje otkrilo je tragove genetičkog materijala HIV virusa u djetetu. Iako nije riječ o medicinski gledano 'pravom ili sterilizirajućem izlječenju', nema naznaka repliciranja opakog virusa ili njegova napadanja stanica, pa se to smatra 'funkcionalnim izlječenjem'.

Podsjećamo, djetetova je majka dijagnosticirana kao HIV pozitivna tek na samom porodu, tijekom kojeg je virus prešao i na dijete.Timothy Ray Brown 2007. je godine postao prva osoba na svijetu za koju se vjeruje da se oporavila od HIV-a. Međutim, on je izliječen tretmanom protiv leukemije, koji je  uključivao i razaranje njegovog imunološkog sustava i presađivanje matičnih stanica, a u slučaju bebe iz Mississippija korišten je koktel uobičajenih lijekova, koji se već koriste za liječenje HIV-a kod djece.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene