Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo u Mississippiju

Ovo je žena koja je bebu riješila HIV-a: Mislila sam da uopće nije bila zaražena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnica Hannah Gay, zaposlena u Sveučilišnoj bolnici u Mississippiju, koja je odmah nakon rođenja prije dvije godine prva dala koktel lijekova djevojčici zaraženoj HIV-om, opisala je svoju reakciju na izlječenje.

'Bože, pa ja sam liječila dijete koje uopće nije zaraženo HIV-om!' To su bile riječi pedijatrice Hannah Gay, zaposlene u Sveučilišnoj bolnici Mississippi kada je vidjela da dvogodišnjakinja, za koju je upravo objavljeno da se uspješno riješila opakog virusa, više nije zaražena. Kaže da ju je uhvatila panika.

Pročitajte i ovo Fran Gardaš Važna kampanja Godišnje se u Hrvatskoj rode deseci djece s posebnim osmijehom: "Moja poruka je da se ne trebaju toliko bojati" Slika nije dostupna zaraženo pri rođenju Obećavajuće vijesti: Dijete iz Južne Afrike izliječeno od HIV-a?

'Čini se da smo je izliječili sasvim slučajno', napominje Gay, inače specijalistica za HIV u male djece, koja je bila dio liječničkog konzilija pod vodstvom doktorice Deborah Persaud koji se brinuo o zaraženoj dvogodišnjakinji. Virus joj je, inače, tijekom trudnoće prenijela majka, no liječnici su otkrili da je zaražena prilikom samog poroda.

>> Revolucionarno otkriće: Curica (2) izliječena od HIV-a!

U takvim se situacijama djetetu obično da manja doza uobičajenog koktela lijekova, no doktorica Gay malenoj je djevojčici dala nešto jaču dozu, što je, kako se čini, osujetilo progresivno djelovanje HIV-a.

Tijekom 18 mjeseci, beba je na tretman reagirala dobro, a onda je njezina majka privremeno prestala dolaziti u bolnicu i djevojčica je nekoliko mjeseci živjela bez lijekova. Kada su se vratili, ispostavilo se da HIV-a u njezinom organizmu više i nema, tj. tek su najsofisticiranijim uređajima pronađeni genetski tragovi njegove prisutnosti, ali generalno gledajući, dijete je izliječeno.

Znanstvenici se nadaju da će ova potencijalno revolucionarna vijest iz Mississippija pomoći u shvaćanju kako se boriti protiv virusa kod drugih ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene