Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici ushićeni

Revolucionarno otkriće: Curica (2) izliječena od HIV-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki liječnici postigli su napredak u liječenju HIV-a postojećim koktelom lijekova. Jučer su objavili kako su se svi simptomi bolesti povukli kod dvoipolgodišnje bebe iz Mississippija.

Beba iz Mississippija rođena s virusom HIV-a izliječena je nakon vrlo ranog liječenja standardnim lijekovima, objavili su u nedjelju američki znanstvenici, što bi mogao biti prijelomni slučaj za liječenje najmlađih pacijenata zaraženih tim smrtonosnim virusom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Globalna strepnja Otkriven je početak pandemije virusa kojim je zaraženo 75 milijuna ljudi! Slika nije dostupna HIV pozitivna Hrvatica: 'Pozvali me na večeru, a onda bacili posuđe iz kojeg sam jela!'

To je prvi slučaj tzv. funkcionalnog izlječenja novorođenčeta, rijedak događaj kada osoba postigne remisiju bez daljnje terapije i kada analiza krvi pokazuje da se virus nije umnožio.

Potrebni su dodatni testovi kako bi se utvrdilo postiže li terapija jednak učinak i u druge djece, no već taj rezultat mogao bi promijeniti način liječenja visokorizičnih beba i potencijalno dovesti do izlječenja djece oboljele od HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS.

>> Prvi čovjek izliječen od AIDS-a: I dalje sam HIV negativan!

'Ovo je dokaz da se HIV kod djece može pobjediti', rekla je dr. Deborah Persaud, virolog sa sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu.

Priča bebe razlikuje se od poznatog slučaja Timothya Raya Browna, tzv. berlinskog pacijenta, koji je 2007. izliječen lijekovima za leukemiju kojima mu je uništen imunološki sustav, a potom transplantirane stanice donora s rijetkom genetskom mutacijom otpornom na virus HIV-a.

Za razliku od skupe Brownove terapije, u slučaju bebe iz Mississippija korišten je koktel lako dostupnih lijekova kojim se već liječe djeca zaražena HIV-om.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene