Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana iz vana

Gljive jačaju imunitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gljive mogu pomoći imunološkom sustavu pri obrani od napada izvana, sugerira studija američkih znanstvenika provedena na miševima.

Istraživači s Arizona State University napominju kako su se učinkovitijima pokazale uobičajene vrste gljiva nego one egzotične i skupe, poput shiitake, pišu Vitamini.hr.  Gljive se već dugo koriste u tradicionalnoj medicini, a nekalaboratorijska testiranja su već pokazala da sastojci gljiva mogu pomoći organizmu u borbi protiv tumora, dodaju znanstvenici u stručnom časopisu BMC Immunology.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve su jestive, ali... Naglo skočio broj trovanja gljivama, otkriven i krivac: Trebala je pomagati u raspoznavanju otrovnih Ilustracija smrtonosno trovanje Progovorila žena čiji je ručak ubio troje ljudi, otkriveni jezivi detalji sa zidova kuće: "Bilo je uznemirujuće"

U novoj studiji je utvrđeno i da zaštitni učinak gljiva nastupa tek nakon što su životinjama dane kemikalije koje potiču upalne procese i razvoj tumora u debelom crijevu. Istraživači su izračunali i da bi za postizanje ekvivalentnog učinka odrasla osoba morala svakodnevno jesti oko 100 grama sirovih gljiva.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene