Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gljive mogu pomoći imunološkom sustavu pri obrani od napada izvana, sugerira studija američkih znanstvenika provedena na miševima.


Istraživači s Arizona State University napominju kako su se učinkovitijima pokazale uobičajene vrste gljiva nego one egzotične i skupe, poput shiitake, pišu Vitamini.hr.  Gljive se već dugo koriste u tradicionalnoj medicini, a nekalaboratorijska testiranja su već pokazala da sastojci gljiva mogu pomoći organizmu u borbi protiv tumora, dodaju znanstvenici u stručnom časopisu BMC Immunology.

Vezani članci Testiranje na Zagrebačkom velesajmu - 1 Imunost na koronu različita kod asimptomatskih i onih s težim simptomima: "Svi zaraženi imuni su 90 dana, ali..." Dražen Barišić Nakon odluke MIP-a o ukidanju imuniteta: Dražen Barišić podnio zahtjev za mirovanje saborskog mandata, vladajući imaju tjedan dana da pronađu zamjenu

U novoj studiji je utvrđeno i da zaštitni učinak gljiva nastupa tek nakon što su životinjama dane kemikalije koje potiču upalne procese i razvoj tumora u debelom crijevu. Istraživači su izračunali i da bi za postizanje ekvivalentnog učinka odrasla osoba morala svakodnevno jesti oko 100 grama sirovih gljiva.