Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod osoba koje naglo gube na težini i kod onih koje su već anoreksične, mogu se razviti srčani problemi opasni po život.


Znanstvenici vjeruju da je iznenadna smrt u slučaju anoreksije uglavnom posljedica srčanih problema. Kod djevojaka koje boluju od anoreksije javljaju se veliki problemi sa srcem, niski broj otkucaja i stanjivanje srčana mišića. 

Vezani članci Nigerija, prosvjed za vraćanje otetih žena (Foto: TONY KARUMBA / AFP) Napadači oteli najmanje 300 djevojčica na sjeverozapadu Nigerije Slika nije dostupna Ovo je njihov dnevni obrok - jedan kreker i nekoliko čaša vode!

U Americi je provedeno istraživanje o radu srca kod 36 djevojaka u dobi od 11 do 18 godina koje boluju od neishranjenosti. Djevojke su vježbale na sobnom biciklu, pokazale su vrlo slabu toleranciju na povišeni broj otkucaja srca te bi vrlo brzo dolazile do svojeg maksimalnog učinka, uz potrošnju malih količina kisika. 

Također, primijećeno je da djevojke s najslabijim srcem nisu nužno i najmršavije, nego su to bile osobe koje su u najkraćem vremenskom razdoblju izgubile najviše na tjelesnoj težini.