Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantni podaci

'Kćer mi je zbog anoreksije na rubu. Kao i 90 posto oboljelih u Hrvatskoj ovisi o Božjoj volji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je problem anoreksije i bulimije raširen najbolje govore brojke - čak 90.000 Hrvatica pati od tih poremećaja.

Svijet su šokirale fotografije 20-godišnje Ruskinje koja ima svega 20 kilograma. Ruskinja Ksenija Bubenko ima 20 godina i samo 20 kilograma. Osmislila je hranu od koje se gube kilogrami. I u svijetu takvih ljudi osvojila titulu najljepše mršave djevojke.

Anoreksičnih djevojaka ima u Hrvatskoj. Čak 90.000. S nadom da nešto promijeni Hrvoje Rendulić je prije 11 godina pokrenuo udrugu Nada. Tada mu je oboljela kći. I počela se liječiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste broj djece s poremećajima u prehrani Slika nije dostupna Anoreksija vreba s Interneta

'Dok su ju oni držali bila je ok. Sad je eto, na vječnom rubu. Kao i 90 posto ostalih oboljelih koji više ovise o Božjoj volji nego o hrvatskoj medicini', kaže Hrvoje.

>> Skriveni, virtualni svijet izgladnjivanja mladih Hrvatica

Jer, nažalost u Hrvatskoj nema ambulante ili odjela koji se ciljano bavi baš time. Postoji tek pomoć kad su oboljeli u teškim psihičkim i fizičkim stanjima.

'Oni zaista kad se pogledaju, iako imaju 30 ili 25 kilograma, sebe doživljavaju debelima. Ja imam cura koje kažu: Pa pogledajte kolike su mi noge!, a ono same kosti. To je zaista njihova slika, njihov doživljaj. I njihova percpecija je jedino ta', kaže psihijatrica Ljiljana Škrinjarić.

Problem u većini slučajeva dolazi iz obitelji. Modna industrija samo je psihički ventil. I dok su prije modeli izgledali zdravo i prirodno lijepo, u jednom trenutku slala se potpuno kriva percepcija ispijenih lica - pa i od strane svjetskih magazina. Danas se moda opet, koliko-toliko, vratila u normalne okvire.

'Zaista je u jednom trenutku izgledalo kao se da mršavice, i  isključivo mršavice, mogu baviti modom. Ne! Žena ipak prije svega treba biti zdrava. Jer niti pretjerana pretilost, kao i anoreksija, ne odašilju poruku zdrave osobe', kaže Hamed Bangoura, vlasnik modne agencije Midikenn.

Ukoliko ste mršavi, a jedete normalno - ne morate strahovati od anoreksije. 'Ali morate ako postavljate pitanja: Jesam li jela? Jesam li previše jela? Kako izgledam? Od silnog straha što će mi se dogoditi zbog toga što sam pojela - to je prvenstveno sustav u glavi', kaže dr. Škrinjarić.

 

Takve djevojke imaju krivu percepciju sebe same. Iskustva razmjenjuju u virtualnom svijetu. Ali izvan njega ustvari vape za pomoći koju ne pronalaze. I ne prepoznaju. Već nailaze samo na osude. Loše se vjerojatno osjeća i Ksenija, kojoj osim ekstremne anoreksije, prijete poremećaji opasni po zdravlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene