Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na kvocijent inteligencije dojenčeta, odnosno djeteta, ne utječe dojenje, kako se do sada vjerovalo, već inteligencija njegove majke, ustanovili su znanstvenici sa Sveučlilišta Edinburgh koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu The British Medical Journal.


Oni su ustvrdili da su majke novorođenčadi koje su odlučile dojiti svoju djecu najčešće inteligentnije i obrazovanije te imaju socijalnu potporu obitelji što ih dodatno stimulira. 

Vezani članci Trudnica, ilustracija Udruga Roda i Hrvatska komora primalja traže izmjenu zakona za porod kod kuće: ''Guranje problema pod tepih i zatvaranje očiju pred stvarnošću nisu rješenja'' Mama i maska Nemoguća misija: Majka pokušala nositi masku s djetetom u naručju pa požalila

- O pitanju prednosti dojenja i povezanosti s višom inteligencijom djeteta raspravlja se još od 1929. kada su neki znanstvenici iznijeli tu hipotezu, rekao je dr. Geoff Der koji je proveo istraživanje. 

- Istina je da je ustanovljeno kako djeca koju su majke dojile imaju viši IQ, no istodobno je ustanovljeno da takva djece dolaze iz dobrostojećih obitelji i da su im roditelji inteligentni, kazao je dr. Der.

Njegov tim analizirao je rezultate istraživanja provedenih u
Sjedinjenim Državama na 5.000 djece i 3.000 majki.

- Ustanovljeno je da su majke koje su dojile djecu u najvećem broju slučajeva imale visok kvocijent inteligencije i kad je ova činjenica uzeta u obzir, veza između dojenja i inteligencije djeteta "pala je u vodu", smatra Der.

Znanstvenici su usporedili rezultate u obiteljima u kojima je majka jedno dijete dojila, a drugo nije. Potvrđene su ranije pretpostavke britanskih znanstvenika - kod djeteta koje je majka dojila nije ustanovljen veći kvocijent inteligencije nego kod njegova brata ili sestre. 

Kad su rezultate objedinili i usporedili s rezultatima drugih
istraživanja u kojima je mjeren majčin IQ, potvrđena je prva
pretpostavka.

- No, unatoč tomu što naše istraživanje ukazuje da kvocijent
inteligencije kod djeteta određuju neki drugi faktori, te da na njih ne utječe dojenje, moram istaknuti da dojenje ima puno drugih dobrih strana za majku i za dijete i to je definitivno nešto što treba poticati, među ostalim zbog toga što se stvaraju antitijela kod novorođenčeta pomažući mu da se lakše odupre bolestima, dodao je.

Osim toga, djeca koju njihove majke doje manje su podložna proljevima, povraćanju i dišnim infekcijama, a neke studije pokazuju da dojenje ima dugoročan utjecaj na smanjenje krvnog pritiska i pretilost. 

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje djeteta najmanje dvije godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju