Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Antibiotici bez učinka kod liječenja bronhitisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antibiotici se u mnogim razvijenim zemljama vrlo često propisuju kod liječenja akutnog bronhitisa unatoč tomu što je takav tretman obično neučinkovit, jer je riječ o infekcijama koje su najčešće virusnog podrijetla, stoji u članku objavljenom u zadnjem broju lista New England Journal of Medicine.

Uzrok vrlo malog broja slučajeva akutnog bronhitisa je bakterija kod koje se mora primijeniti liječenje antibioticima. Pretjerano i beskorisno propisivanje antibiotika odgovorno je za kasniju rezistentnost organizma na određene lijekove, što može rezultirati i potencijalno opasnim posljedicama.

Pročitajte i ovo Otpornost na antibiotike - 1 Pitanje koje se zanemaruje Struka desetljećima upozorava na problem koji prijeti zdravlju: "To često prolazi ispod radara javnosti" Ilustracija Raste zabrinutost U susjedstvu se pojavile opasne mušice: "Šire opake bolesti, a sve počinje plikovima"

'Već godinama se oboljeli od bronhitisa liječe antibioticima. Od sada bi im liječnici trebali pružati pomoć na način da im ne propisuju odmah antibiotike, kako bi se izbjegle potencijalne nuspojave i nepotrebni troškovi', objasnio je profesor s Medicinskog fakulteta Virginija, dr. Richard Wenzel, jedan od sudionika istraživanja, čiji se rezultati temelje na nekoliko kliničkih studija provedenih u posljednjih nekoliko godina o bronhitisu, njegovu liječenju i posljedicama.

Dr. Wenzel je također iznio podatak prema kojemu kod 70 do 80 posto osoba oboljelih od bronhitisa kojima se propiše antibiotik, liječenje traje između pet i deset dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene