Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremeplov - 1. ožujka

Na današnji dan – Titanic ušao u povijest, osnovan Yahoo... I još puno toga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo neke od bitnih događaja iz povijesti koji su se dogodili na današnji datum.

 

Počela trodnevna bitka za Pakrac

Pročitajte i ovo Koronavirus - ilustracija - 2 Još jedna godina pandemije Po čemu ćete pamtiti 2021. godinu? Alfa, beta... omikron i sve do Pelješkog mosta Informer: Dobitnici i gubitaši koronakrize - 1 ČAK I PROFITIRALI Pandemija koronavirusa na neke je utjecala i - pozitivno: "Mi smo se dan poslije, nakon što nam je nametnuto da moramo raditi od kuće, vrlo brzo prilagodili"

1. ožujka 1991. početak je trodnevne bitke za Pakrac. Oružani sukob hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima dogodio se tog dana. To je bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa srpskim pobunjenicima. 

MMF započeo svoje financijske operacije

1. ožujka 1947. godine Međunarodni monetarni fond, osnovan 1944. godine s ciljem promoviranja međunarodne monetarne suradnje, poticanja ekonomskog rasta i povećanja zaposlenosti te osiguravanja privremene financijske pomoći, započeo je svoje financijske operacije. Kasnije te godine Francuska je postala prva država koja je posudila novac od MMF-a.

Osnovan Yahoo!

1. ožujka 1995. osnovan je Yahoo!, danas jedan od većih svjetskih web portala s pripadajućim uslugama i jedan od najpopularnijih u SAD-u. Osnovali su ga Jerry Yang i David Filo.

Osnovan Rio de Janeiro

1. ožujka 1565. godine osnovan je Rio de Janeiro. Bivši glavni grad Brazila (od 1763. do 1960.) poznat je po spektakularnom prirodnom okruženju, karnevalima, plažama, među kojima je najpoznatija Copacabana. No najpoznatija atrakcija, koja je ujedno i zaštitni znak grada, je statua Isusa, poznata kao Cristo Redentor na brdu Corcovado. Rio je na žalost prepoznatljiv i po velikim razlikama između bogatih i siromašnih. Iako je u pitanju jedan od najvećih svjetskih gradova, gotovo 15 posto populacije živi u siromaštvu. To je naizraženije u poznatim favelama, gdje živi siromašna populacija. U favelama su najviše stope kriminala, zbog droga, borbi bandi i dugih kriminalnih djelatnosti, najčešće prouzrokovanih siromaštvom.

Rođen Javier Bardem, španjolski glumac

1. ožujka 1969. rođen je španjolski glumac Javier Bardem. U rodnoj Španjolskoj Bardem je snimio više od dvadeset filmova, a veliku međunarodnu slavu stekao je glavnom ulogom u filmu Prije nego padne noć. Tada je postao prvi Španjolac nominiran za prestižnu Akademijinu nagradu. Zahvaljujući snažnoj ulozi u filmu braće Coen, 'Nema zemlje za starce', Bardem je osvojio Oscara, Zlatni globus i BAFTA-u u kategoriji najboljega sporednog glumca.

BiH proglasila neovisnost od SFRJ

1. ožujka 1992. godine Bosna i Hercegovina proglasila je neovisnost od SFRJ. Referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine održavan je od 29. veljače do 1. ožujka 1992. Glasovalo je ukupno 2.073.568 glasača, što je izlaznost od 63.6%, od toga je 99.7% bilo je za neovisnost. Mjesec dana nakon referenduma, uslijedila je velikosrpska agresija na BiH.

Izašao prvi broj zadarskog Narodnog lista

1. ožujka 1862. godine izašao je prvi broj zadarskog 'Narodnog lista', najstarije živuće hrvatske novine. Prvi urednik 'Narodnog lista' bio je ugledni humanist, povjesničar i znanstvenik Natko Nodilo, a uz njega su u listu pisali tadašnji intelektualci poput Mihovila Pavlinovića, Mihe Klaića, Koste Vojnovića, Ivana Danila i Nikole Zvonimira Bjelovučića. Glasilo je do 1876. izlazilo na talijanskom jeziku pod nazivom 'Il Nazionale', a imalo je i 'Prilog k Narodnom listu' na hrvatskom jeziku.

Titanic ušao u povijest

1. ožujka 1998. godine film 'Titanic' je postao prvi film u povijesti koji je na kino blagajnama diljem svijeta zaradio više od milijardu dolara. Popularna web stranica Box Office Mojo izračunala je da je Titanic šesti najgledaniji film svih vremena u SAD-u i Kanadi. U ostatku svijeta, film je zaradio 1,2 milijarde dolara tako da ukupni box-office danas iznosi nevjerojatnih 1,843,201,268 milijardi dolara. Tako se Titanic punih 12 godina nalazio na prvom mjestu najgledanijih filmova svih vremena sve dok u kinima nije zaigrao sljedeći film redatelja Jamesa Camerona - Avatar. Osim toga Titanic je osvojio Oscara u čak 11 kategorija. 

Osnovan prvi nacionalni park na svijetu

1. ožujka 1872. američki predsjednik Ulysses S. Grant proglasio je Yellowstone nacionalnim parkom. Danas se smatra prvim nacionalnim parkom u svijetu. Yellowstone se nalazi u američkoj saveznoj državi Wyoming, a poznat je po divljim životinjama koje borave na tom području te mnogim geotermalnim izvorima, posebice Old Faithful gejziru, jednoj od najpopularnijih karakteristika parka. Podzemni vulkan koji se nalazi u tom nacionalnom parku privlači u posljednje vrijeme dosta pažnje jer su neka istraživanja pokazala da je vulkansko područje znatno veće nego što se do sada mislilo. Supervulkan je u prošlosti već više puta silovito erumpirao, a neki znanstvenici smatraju kako do nove erupcije opet može doći.

I još...

1. ožujka 1893. godine Nikola Tesla imao je svoj prvi javni nastup na radio postaji u St. Louisu, u Missouriju.

Istog dana 2002. godine započela je 'Operacija Anakonda', vojna akcija SAD- a i saveznika u istočnom Afganistanu, u okviru globalne borbe protiv terorizma. 

1810. na današnji dan rodio se Frederic Chopin, poljski pijanist i skladatelj

1994. rođen je kanadski pjevač, koji je danas popularan diljem svijeta, Justin Bieber. (D.Š./Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene