Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kineska djevojka'

VIDEO Najpopularnija među ljubiteljima kiča, dostići će cijenu od 750.000 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako ne dostiže cijenu kao slika 'Mona Lisa', 'Kineska djevojka' jedna je najprodavanijih reprodukcija na svijetu.

'Kineska djevojka', dama zelenog lica najpopularnija je među ljubiteljima kiča, a od danas original je na prodaju. Procjenjuje se da će dostići cijenu od 750 tisuća dolara. Jedni joj se dive, drugi je guraju u kič. Upravo zato što djeluje kičasto - ova je slika popularna.

Pročitajte i ovo Mona Lisa (Foto: AFP) Najpoznatija slika Znanstvenici otkrili enigmu Mona Lise? Evo što bi se moglo kriti iza osmijeha Snimka krađe u Galeriji KIC (Screenshot You Tube) Uvjeti za amnestiju Dobila priliku za "15 minuta slave": Djevojka ukrala fotografiju iz zagrebačke galerije, oni joj nude posao

>> Stručnjaci: Postoje dvije Mona Lise, i obje je naslikao da Vinci

Više ljudi ima repliku ove slike nego recimo Da Vincijeve 'Mona Lise' ili Van Goghovih 'Suncokreta'.

Najprodavaniji printevi na svijetu

'Naslikao ju je Vladimir Tretčikov 1953. za vrijeme turneje po SAD-u. Prodao ju je jednoj ženi u Chicagu, i od tada je bila u vlasništvu njezine obitelji. Printevi ove slike najprodavaniji su na svijetu', rekao je Giles Peppiatt, ravnatelj galerije.

Od danas kreće licitacija. Obožavatelji kiča za nju su spremni izdvojiti tisuće dolara. Mnogi smatraju kako je ruski umjetnik, ovom slikom, uspio postići ono što je Andy Warhol želio ali nije mogao.

Kič je opet u modi

'Ova slika je kultna jer svatko zna za nju. Trebate je samo pokazati i svi će znati. Možda neće znati ime umjetnika, ali prepoznat će sliku i u tome je njezina čarolija', kaže Peppiatt.

Ruski umjetnik čija je slika jedna od najtraženijih na svijetu, uvijek je bio na meti kritičara. Njegova su se djela smatrala umjetnošću za one koji ne vole umjetnost. Voljeli ga ili ne, kič je opet u modi. Baš je zato i zavladala pomama za ovim djelom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene