Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protest protiv ostataka nacizma

VIDEO: 1.250 patuljaka 'pleše s vragom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački umjetnik na trgu u gradu Straubingu u Njemačkoj čak 1,250 kipića vrtnih patuljaka, s ispruženom rukom u stilu pozdrava Hitleru. Ovu neobičnu instalaciju, Ottmar Hoerl nazvao je protestom protiv ostataka nacističkih tendencija u njemačkom društvu.

Većina vrtnih patuljaka izrađena je od crne plastike, dok je njih dvadesetak obojana u zlatnu boju. Isticanje nacističkih simbola u Njemačkoj je zakonom zabranjeno, no sud je ranije ove godine Hoerlovu instalaciju ocijenio kao satiru i dozvolio da se ona upriliči u gradu na jugoistoku Njemačke.

Pročitajte i ovo Fotografija Hitlera i djevojčice (Foto: Profimedia) Ide na prodaju Hitler u zagrljaju sa židovskom djevojčicom: Fotografija koja otkriva skrivenu stranu monstrumova života Ilustracija predsjednika Filipina Rodriga Dutertea (Foto: AFP) "Ne mogu zamisliti zemlju koja sluša ludog vođu" Duterte nazvao Hitlera ludim tijekom posjeta Yad Vashemu

'Ekshibicija tjera ljude da postavljaju pitanja. Ona nije tu da upire prstom i optužuje bilo koga, već da se upitamo kako se nosimo s totalitarnim sistemima i manipulacijom i isto tako, ako sudjelujemo u nečemu, ne bi li smo prvo trebali možda dobro promisliti o tome', rekao je Hoerl. Dodao je kako patuljci u tom smislu, za njega simboliziraju sitnu njemačku buržoaziju. Svoju izložbu nazvao je 'Ples s vragom' i trajat će do 19. listopada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene