Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traju istrage

CRNO TRŽIŠTE Ove su putovnice najtraženije: Cijena i do 67.000 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanimljivo je da, prema trenutnom švedskom zakonu, njihovi državljanin može izraditi koliko god želi putovnica bez ikakvog ispitivanja od strane policije.

80.000 kruna (oko 67.000 kuna) švedske putovnice koštaju na crnom tržištu. Upravo se one često koriste za krijumčarenje ljudima, što je potaknulo vlasti da pokrenu istragu oko njihove zloporabe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga za kradljivcem Ukrali Mercedes, vozili se njime dva tjedna, a onda ga se odlučili riješiti: Nije sve išlo po planu Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus

Švedske dnevne novine Dagens Nyheter, objavile su izvještaj koji je otkrio kako je do sada nestalo 177.000 važećih putovnica. Vlasti smatraju kako su vjerojatno prešle u ruke kriminalaca te su prodane na crnom tržištu.

U izvješću je napisano da je u zadnje dvije godine 861 osoba prijavilo izgubljene tri putovnice, a dvoje je ljudi prijavilo nestanak čak 12 putovnica između 2012. i 2014.

Policijski istražitelj Odjela nacionalne istrage, Kerstin Högback, rekao je kako švedske putovnice često koriste kriminalne bande, posebno za krijumčarenje ljudi.

Pogledajte kako je ukrala laptop i iPhone!

'Uvjereni smo da se putovnice koriste i za drugi organizirani kriminal, od prijevara do terorizma', izjavio je Kerstin Högback te  dodao da je brojka od 177 000 nestalih putovnica u stvarnosti mnogo veća. 'U stvarnosti je mnogo gore jer nisu sve putovnice uključene u statistike', rekao je Högback.

Švedske putovnice modernizirane su 2012., a danas su jedne od najtežih za krivotvorenje. Prema trenutnom švedskom zakonu, švedski državljanin može izraditi koliko god želi putovnica bez ikakvog ispitivanja od strane policije.  Kao rezultat ove rupe u zakonu, putovnice mogu lako koristiti one osobe koje vrlo sliče stvarnom vlasniku.

'Imamo vrlo liberalna pravila u Švedskoj. Nekoliko drugih zemalja postrožilo je pravila i strože razmatraju zahtjeve za dobivanje putovnica', rekao je Lars Böthe, voditelj za putničke dokumente Nacionalne policije.

Nova švedska putovnica može se dobiti za 350 švedskih kruna, no na crnom tržištu njena cijena doseže cijenu od 80 000 kruna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene