FOTO: (Yes California/Facebook)
FOTO: (Yes California/Facebook)

Ideja nije rođena s trijumfom Donalda Trumpa, o njoj se govorilo i ranije, no upravo je postala aktualna s obzirom na to da je većina u toj saveznoj državi glasovala za Hillary Clinton (60%).


Tek što je republikanac Donald Trump izabran za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, oni silno razočarani njegovom pobjedom počeli su razmišljati što i kako dalje.

Čini se da to osobito vrijedi za građane Kalifornije, koji upravo na društvenoj mreži Twitter glasno zazivaju odcjepljenje. Da pojasnimo, takva ideja nije rođena s Trumpovim trijumfom, o njoj se govorilo i ranije, no upravo je postala aktualna s obzirom na to da je većina u toj saveznoj državi glasovala za Hillary Clinton (60%).

Zapravo ako ćemo samo malo u nedaleku povijest, inicijativu poznatu pod nazivom Yes California 2014. godine pokrenuo je Louis J. Marinelli, aktivist rođen u Buffalu, koji je izrazio nadu da će do 2019. godine biti stvoreni svi preduvjeti kako bi građani Kalifornije izašli na referendum.

Podsjetimo, o odcjepljenju već godinama sniva i jedan dio Teksašana, no njihova je aktivnost na društvenim mrežama u tom kontekstu u ovom trenutku zanemariva, što je logično s obzirom na to da je većina u toj saveznoj državi glasovala za Trumpa.

Bilo kako bilo, golem dio građana Kalifornije upravo kuka, pa tako vrijedi zabilježiti da je na Twitteru unatrag nekoliko sati više tisuća ljudi ostavilo objave uz hešteg #calexit među kojima se ističu citati s web-stranice spomenute inicijative.

U njima se navodi da Kalifornija ima šestu najmoćniju ekonomiju na svijetu, snažniju čak i od Francuske, ali i to da ta američka savezna država broji više građana, negoli, primjerice, Poljska.

Može li u stvarnosti doći do "calexita" nije nam ni na kraj pameti nagađati, ali vjerujemo da je vrijedilo reći što se upravo zbiva na društvenim mrežama, kako diše dio Amerikanaca tek što je Trump postao predsjednik.

Uostalom, pogledajte u nastavku sami tek neke od objava ili ih pratite OVDJE.