Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nesretni čovjek nije imao pojma da mu je lijek puna četiri desetljeća zapravo bio nadohvat ruke.


Rufino Borrego, Portugalac iz Alandroala kojem je danas 61 godina, dvije je trećine života proveo u kolicima za invalide a da za time nije bilo baš nikakve potrebe, prenosi tamošnji list Jornal de Noticias, čiji su novinari upoznali javnost s tim čovjekom neobično tužne priče.

Vezani članci Problemi liječnika s neisplatom prekovremenih - 2 Pokrenuto mnoštvo tužbi, krenule i ovrhe: "Ti će se dugovi morati naplatiti iz limita bolnica. Sigurno je da će bolnički računi u blokadu" Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U zdravstvu ipak ima i pozitivnih priča: Liječnici iz Azije i Afrike dolaze u Hrvatsku učiti od naših stručnjaka

Naime, kada je Barrego imao samo 13 godina, liječnici su mu u jednoj lisabonskoj bolnici rekli da boluje od mišićne distrofije kojoj nema lijeka pa je, ne znajući da mu je krivo postavljena dijagnoza, sjeo u invalidska kolica i u njima ostao sve do 2010. godine. 

Srećom, tada je upoznao stručnjakinju za neuromuskularne bolesti Teresinhu Evangelistu, kojoj nije trebalo dugo da shvatio kako Borrego zapravo pati od miastenije.

Drugim riječima, u njegovom su slučaju lijekovi koje inače uzimaju astmatičari od prvog dana bili dovoljni da se uspješno nosi sa slabostima u mišićima, ali o tome nije imao pojma.

Barrego je novinarima spomenutog lista rekao da se na lisabonske liječnike svejedno ne ljuti te da samo razmišlja o tome kako izvući najbolje iz godina koje su ispred njega.