Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv cvijet

Pogledajte kako izgleda najveći i najsmrdljiviji cvijet na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Botaničarima poznat kao Amorphophallus titanum ili Titan Arum, cvijet je koji potječe iz Indonezije, a poznat je po strašnom mirisu kojeg uspoređuju s mirisom trulog mesa.

Riječ je o golemom cvijetu koji može biti visok devet metara te, kada je u punom cvatu, širok šest metara.Biljka je, također, jedinstvena po tome što cvjeta samo jednom svakih 7 do 10 godina i na samo 48 sati.

Pročitajte i ovo Botinec SVE SU PRIJAVILI Stanovnici zagrebačkog naselja uznemireni: "Osjeća se nesnosan smrad, peku nas oči i kašljemo. Blizu su vrtić i škola" Zagađeni zrak u Zagrebu - 1 Čekaju se nalazi Ponovo je smrdjelo u Zagrebu, građani u strahu: "Brinem se za djecu, dva dana ih nisam puštala van"

'Taj miris je nešto što ne možete zaboraviti'- kazao je Harry Liggett, zaposlenik zološkog vrta koji je zadužen za vrtlarstvo i koji je imao priliku baviti se tim cvijetom.

>> Ovaj maleni cvijetak se koristio za ubijanje kitova!

Ligget je dodao kako je miris toliko strašan da je neko vrijeme, nakon što je boravio uz taj cvijet, izbjegavao svoju djevojku.

Biljka je u divljini ugrožena i Ligget procjenjuje da se tijekom godine dogodi samo pet do deset cvjetanja, a to je zbog toga što raste jedinu u posebnim uvjetima. Upravo su ga zbog toga Ligget i njegov tim uzgajali u stakleniku na 82 stupnja i uz veliku količinu vlage.

>> VIDEO: Rijedak cvijet iz doba kenozoika

Cvijet je zabranjeno saditi u vrtu i nije dostupan javnosti, ali se može vidjeti u velikim i posebnim staklenicima koji su prilagođeni baš njemu.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene