Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grbavi kit je jedno od najvećih stvorenja na Zemlji, s prosječnom težinom od 40 tona. A to gigantsko stvorenje može ubiti jedno puno manje živo biće - Aconitum delphinifolium, poznatiji kao jedić.


Aconitum je jedna od najotrovnijih biljaka jer u sebi sadrži i neurotoksine i kardiotoksine. U Kini su neki ratnici prepoznali svojstva jedića kao biološko oružje i u njegov otrov su umakali vrhove svojih strijela. Narod Aleuta na Aljasci je pak, otkrio da jedić može ubiti i stvorenja puno veća od čovjeka. Kako je kitolov bio opasan posao Aconitum je ključan dio rituala lova.

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni nije otrovan na aerodromu? Njegovi suradnici objavili video, tvrde da imaju dokaz Suri orao, ilustracija Muškarac (52) na lešine teladi stavljao otrov i tako ubio nekoliko divljih životinja, neke od njih bile su zaštićene vrste

>> Znate li što je ambergris?

Kitolovci su miješali otrovni cvijet s ljudskim salom (iz duhovnih razloga) i potom time mazali svoja koplja. Tako da ako sama koplja nisu ubila kita, otrov bi u par dana dovršio posao lovaca. More bi potom mrtve kitove izbacilo na obalu, a pleme bi ih oplakivalo. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih ureðaja.