Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Psi koji znaju što i labrador URL već su pomagali u slučajevima kada su vlasti gonile pedofile.


URL, dvadeset mjeseci star crni labrador, upravo je postao svjetska zvijezda zbog svoje gotovo jedinstvene sposobnosti. Naime, i dok je većina njegovih četveronožnih kolega osposobljena da pomoću njuha otkriva drogu ili eksploziv, URL je zadužen za to da pronalazi uređaje za pohranu podataka.

Vezani članci Napad psa, ilustracija Nakon napada psa na dječaka, stručnjak savjetuje: "Bez obzira na pasminu, bitno je da vlasnik stekne osnovna znanja" Preslatki mješanac Preslatki mješanac izgleda kao spoj psa i mačke, raznježio je cijeli svijet

Drugim riječima, u slučajevima kada vlasti posumnjaju da netko drži ilegalnu pornografiju, primjerice dječju, na ULRu će biti da pretraži prostorije i otkrije kolegama gdje se nalaze SD kartice, USB stickovi, eksterni tvrdi diskovi, mobiteli, tableti...

Štos je u tome da sve te uređaje veže identična kemikalija, odnosno miris koji je od tog zaigranog labradora u pravilu nemoguće sakriti.

URL trenutačno služi u šerifovom uredu u okrugu Weber (Utah), međutim njegov partner, detektiv Cameron Hartman, ističe da će biti poslan na zadatke ma gdje bude trebalo.

Pasa s istim talentom diljem SAD-a je tek desetak, a povijest govori da su neke prijestupnike, u prvome redu pedofile, već pomogli strpati iza rešetaka.

Zanimljivo je dodati da takav pas stoji otprilike 10 tisuća dolara te da obuka traje oko pet mjeseci. S njima se radi najmanje tri sata dnevno, naravno svakodnevno, istaknuo je čovjek koji ih dresira, Todd Jordan.