U SAD-u je tek desetak pasa koji znaju što i URL (FOTO: Screenshot)
U SAD-u je tek desetak pasa koji znaju što i URL (FOTO: Screenshot)

Psi koji znaju što i labrador URL već su pomagali u slučajevima kada su vlasti gonile pedofile.


URL, dvadeset mjeseci star crni labrador, upravo je postao svjetska zvijezda zbog svoje gotovo jedinstvene sposobnosti. Naime, i dok je većina njegovih četveronožnih kolega osposobljena da pomoću njuha otkriva drogu ili eksploziv, URL je zadužen za to da pronalazi uređaje za pohranu podataka.

Drugim riječima, u slučajevima kada vlasti posumnjaju da netko drži ilegalnu pornografiju, primjerice dječju, na ULRu će biti da pretraži prostorije i otkrije kolegama gdje se nalaze SD kartice, USB stickovi, eksterni tvrdi diskovi, mobiteli, tableti...

Štos je u tome da sve te uređaje veže identična kemikalija, odnosno miris koji je od tog zaigranog labradora u pravilu nemoguće sakriti.

URL trenutačno služi u šerifovom uredu u okrugu Weber (Utah), međutim njegov partner, detektiv Cameron Hartman, ističe da će biti poslan na zadatke ma gdje bude trebalo.

Pasa s istim talentom diljem SAD-a je tek desetak, a povijest govori da su neke prijestupnike, u prvome redu pedofile, već pomogli strpati iza rešetaka.

Zanimljivo je dodati da takav pas stoji otprilike 10 tisuća dolara te da obuka traje oko pet mjeseci. S njima se radi najmanje tri sata dnevno, naravno svakodnevno, istaknuo je čovjek koji ih dresira, Todd Jordan.