Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istina na vidjelu

Otkrivena pisma: Van Gogh nije bio lud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za istinu nikad nije kasno, čak ni nakon 120 godina. Pisma Van Gogha otkrivaju da umjetnik za života ipak nije imao psihičkih problema.

Tako barem tvrde neki od istražitelja koji su 15 godina proučavali čak 900 njegovih pisama. U Amsterdamu je izložen sav pronađen pisani trag te brojna umjetnička djela. Izložba je to s čak 2.000 predmeta koje imaju veze s prethodnikom europskog ekspresionizma. Neobjavljeno pismo nizozemskog slikara natjeralo je stručnjake da odbace mogućnost kako je umjetnik bio psihički neuravnotežen zato što mu je stariji brat rođen mrtav. Njegova je majka godinu dana prije njega rodila mrtvorođenče, pa je većina stručnjaka smatrala da je Van Gogh sebe doživljavao zamjenom za brata zbog čega je cijeli život patio. Ova bi izložba trebala to odbaciti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optuženi za propust Dužnosnik egipatskog ministarstva uhićen zbog nestanka Van Goghove slike Slika nije dostupna Ipak nije vraćena Zbrka oko ukradene Van Goghove slike u Egiptu

'Izdanje je prvi put potpuno ilustrirano i daje mnogo dublju i jasniju sliku. Prvi put čitate pisma i u isto vrijeme vidite svijet koji je imao u svojoj glavi, sve ono na što je mislio, cijeli opus nacrtan i naslikan, ali i utjecaj drugih umjetnika na njega', rekao je Axel Ruger, direktor muzeja. U pismu prepunom biblijskih navoda Van Gogh se osvrće na to kako je njegov otac doživio smrt prvog sina. Govori o životu u Amsterdamu te kako se priprema za studij teologije. Sve to upućeno je trgovcu umjetnina koji je izgubio nekoliko mjeseci staru kćer.

'Sve se vrti oko detalja. Količina detalja koje smo pronašli u ovom novom pogledu na Van Gogha ukazuje da je on zapravo bio veoma racionalna osoba, a ne ludi genij kako smo ga dosad znali. Zaista je bio svjestan što radi i precizno je birao pokrete kako bi sve izgradio korak po korak', objasnio je kustos muzeja Leo Jansen. Dvojbi oko izvornosti pisma - nema. O tome svjedoče papir, starost tinte i rukopis. A unatoč tome što se govorilo da je umjetnikov otac spalio gotovo sve njegove radove, ova je izložba uspjela prikupiti čak 2.000 predmeta povezanih s Van Goghom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene