Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplji i od F-35!

Amerikanci nadmašili sami sebe: Ovo je njihova nova najskuplja letjelica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je Ministarstvo obrane odobrilo korištenje CH-53K King Stalliona Lockheed Martina, procurio je dokument koji je otkrio kako bi ovi novi teretni helikopteri po komadu koštali 138,5 milijuna dolara, to jest 940 milijuna kuna.

Sada se čini da će helikopteri biti i skuplji. Naime, novi King Stallion mogao bi koštati i do 144 milijuna dolara ili 978 milijuna kuna. Ta cijena mnogo je veća od cijene zloglasno skupih F-35A Lightning II borbenih aviona, zbog čega su ovo najskuplje letjelice u Pentagonovom arsenalu.

Pročitajte i ovo Pentagon Jasna poruka Pentagon komentirao potez ukrajinskog predsjednika koji je smijenio šefa vojske Slika nije dostupna Novi problem za F-35 Ovako izgleda promašaj u očima Pentagona

Međutim, čini se kako će sveukupni program King Stalliona koštati mnogo manje nego što je prvotno predviđano.

Situacija je dodatno zakomplicirana jer ova letjelica do 2020. neće moći sudjelovati u borbi, što je godinu dana kasnije nego što se prvotno planiralo.

Ovaj helikopter projektiran je tako da može podići do 12 tona tereta, što je trostruko više od helikoptera koji Pentagon trenutno koristi, bez da se dimenzije helikoptera moraju značajno mijenjati, stoji u reportaži Businessinsidera.

"Da je CH-53 ključan za borbene operacije svjedoči činjenica da je to jedina letjelica koju vojnici u Afganistanu imaju u dva primjerka", rekao je novinar časopisa za veterane Brian Jones.

Član Odbora za oružane snage Niski Tsongas ovaj program doveo je u pitanje jer košta "stvarno mnogo novaca".

Ipak, glasnogovornik Američke mornarice naglasio je da Pentagon "tijekom razvijanja programa namjerava smanjiti njegovu cijenu."

CH-53K King Stallion u akciji možete pogledati na videu ispod.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene