Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čini se kako nam je sve bitnije kakav kruh jedemo.


Diskusija oko crnog i bijelog kruha sve je prisutnija. Stručnjaci nas savjetuju da zaboravimo na pekarske proizvode od bijelog brašna i prijeđemo na crni ili na raženi kruh. No, što ako crni kruh nije doista crni nego samo - obojan?

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog manjeg zrna u kruhu više aditiva, naročito glutena? Slika nije dostupna Od sutra skuplji kruh

Upravo to rade neki pekari, izvještava srbijanski Kurir. 'Kruh može imati tamnu boju dobivenu od supstanci koje ne bi smjela biti u kruhu - kava, kakao, prirodna i umjetna bojila, crveno vino...', rekao je ovom listu jedan pekar, dobro upoznat s metodama bojenja kruha.

Premijerova supruga: 'Crni kruh je skuplji, ali ga možete narezati tanje'

Isto tako, nije svaki raženi kruh, doista raženi. Raženim se može zvati samo onaj pekarski proizvod u kojem ima barem 30 posto raženog brašna. Na žalost, nakon što je kruh ispečen. ne može se odrediti koliko raži ima njemu.

Ako i vi sumnjate u to kakav kruh kupujete, evo nekoliko metoda kojima možete provjeriti o čemu se radi.

- stavite komad crnog kruha u vodu; ako kruh pobijeli, a voda potamni znat ćete na čemu ste
- crni kruh je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego bijeli kruh
- crni kruh ne može biti prozračan niti elastičan
- sredina crnog kruha ima dublje pore i manja mu je zapremnina
- crni kruh miriše drugačije od bijelog

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook