Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanost otkrila

Zbog ovih 'kavoljubaca', mogli biste se odreći kave iz aparata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski su znanstvenici utvrdili da su aparati za kavu plodno tlo za kolonizaciju bakterija.

Znanstvenici sa sveučilišta u Valenciji dva su mjeseca ispitivali sadržaje filtera iz devet aparata za kavu i po rezultatima objavljenim u časopisu Scientific Reports pokazalo se da su i bakterije kavoljupci.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore

U svakom aparatu za kavu pronašli su najmanje 35, a najviše 67 vrsta kolonija bakterija, među kojima i neke patogene sojeve, točnije one od kojih se čovjek može razboljeti.

Bakterije, izgleda, uživaju u visokim temperaturama i kemijskim procesima kuhanja kave. Vrsta kave i frekvencija korištenja aparata nisu imali utjecaja na sastav prisutnih bakterija.

Uvijek pali: Znate li zašto biste trebali staviti sol u kavu?

Najčešća pronađena vrsta bakterije je psudomonas, koja pomaže razgradnji kofeina. Ona je bezopasna, kao i većina drugih u aparatima.

Međutim, otkrivene su i one opasnije iz porodice enterococcusa. Dvije od njih uobičajene su u ljudskim crijevima, E. faecalis i E. faecium. Nije iznenađujuće da one mogu preživjeti i u "teškim uvjetima" poput visoke temperature ili kiselosti. Znanstvenici smatraju da su one u aparate vjerojatno dospjele neopranim rukama korisnika, a ne iz same kave.

No, aparate za kavu ne treba zbog toga baciti u smeće, kažu u Valenciji. Dovoljno ih je češće čistiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene