Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski su znanstvenici utvrdili da su aparati za kavu plodno tlo za kolonizaciju bakterija.


Znanstvenici sa sveučilišta u Valenciji dva su mjeseca ispitivali sadržaje filtera iz devet aparata za kavu i po rezultatima objavljenim u časopisu Scientific Reports pokazalo se da su i bakterije kavoljupci.

Vezani članci Putovanje tijekom pandemije, ilustracija Francuska građanima savjetuju izbjegavanje putovanja u dvije države: ''Situacija je jako zabrinjavajuća'' Koronavirus u Španjolskoj, ilustracija Epidemiolozi zabrinuti: U ovoj europskoj zemlji eksplodirao broj zaraza koronom kod mladih, zbog pogoršanja stanja planira se postroženje restrikcija

U svakom aparatu za kavu pronašli su najmanje 35, a najviše 67 vrsta kolonija bakterija, među kojima i neke patogene sojeve, točnije one od kojih se čovjek može razboljeti.

Bakterije, izgleda, uživaju u visokim temperaturama i kemijskim procesima kuhanja kave. Vrsta kave i frekvencija korištenja aparata nisu imali utjecaja na sastav prisutnih bakterija.

Uvijek pali: Znate li zašto biste trebali staviti sol u kavu?

Najčešća pronađena vrsta bakterije je psudomonas, koja pomaže razgradnji kofeina. Ona je bezopasna, kao i većina drugih u aparatima.

Međutim, otkrivene su i one opasnije iz porodice enterococcusa. Dvije od njih uobičajene su u ljudskim crijevima, E. faecalis i E. faecium. Nije iznenađujuće da one mogu preživjeti i u "teškim uvjetima" poput visoke temperature ili kiselosti. Znanstvenici smatraju da su one u aparate vjerojatno dospjele neopranim rukama korisnika, a ne iz same kave.

No, aparate za kavu ne treba zbog toga baciti u smeće, kažu u Valenciji. Dovoljno ih je češće čistiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook