Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratna priča iz BiH

Hvala ti za život: Na vjenčanje je pozvao vojnika koji ga je odbio pustiti da umre na Kupresu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji je srpski vojnik ispred četiristotinjak uzvanika zahvalio Ćosiću što je riskirao vlastiti život da bi spasio njegov.

Vlado Gajičić, srpski vojnik koji je tijekom ratnoga vihora u Bosni i Hercegovini zamalo poginuo na Kupresu, pozvao je nedavno na vjenčanje sina Aliju Ćosića, dobitnika najvišeg prizanja u Armiji RBiH "Zlatnog ljiljana" i zapovjednika voda "305.-705. slavne brdske brigade".

Pročitajte i ovo Izrael napao bolnicu Šifa u Gazi - 3 Ratni užasi Izrael napao bolnicu Šifa, ljudi su zarobljeni: "Nemoguće je spasiti ikoga zbog vatre, gađaju sve koji prilaze prozorima" Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža

Ćosić je, naime, ranjenom Gajičiću spasio život u trenucima kada je ostao bez oba oka, što su mu pojedinci tada zamjerili.

"Meni je svaki ranjenik bio isti. Nisam nikad razmišljao da ću jednog dana tog čovjeka opet sresti", ispričao je novinarima Dnevnog avaza Ćosić, koji nije dvoumio što mu je činiti unatoč tome što je u ratu ostao bez dva brata.

Gajičića su nakon što mu je Ćosić pružio prvu pomoć prebacili u zeničku bolnicu, u kojoj ga je ubrzo Ćosić i posjetio u namjeri da mu vrati sat bez kojeg je ostao tijekom zarobljavanja.

Odbio ga je uzeti, a po svršetku rata se odmah i dao u potragu za čovjekom bez kojeg vjerojatno danas ne bi bio živ.

Prvi put su se sreli 1996. godine u Jezeru na liniji razgraničenja, pa od tada ostali u prijateljskoj vezi o kojoj je Gajičić progovorio ispred četirisotinjak uzvanika na vjenčanju u Banjoj Luci.

"Prije dvadesetak godina sam u onom nesretnom ratu doživio veliku nesreću. Teško sam ranjen. Moja sreća u toj nesreći je bila to što se u isto vrijeme i na istom mjestu našao jedan veliki čovjek i gospodin, Alija Ćosić", kazao je gostima Gajičić i nastavio:

"Taj veliki čovjek je riskirao svoj život da bi spasio moj. Nikad mu nisam imao prilke odužiti se, niti ću je ikada imati, ali mogu mu se zahvaliti pred svima vama jer mi je poklonio život. Ovo je očit primjer da ne pije vodu ona da smo mi svi neprijatelji. Nismo, nismo nikad bili i nikada nećemo ni biti", rekao je između ostalog Gajičić u govoru prožetom emocijama. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene