Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUAWEI P30 LITE

Huawei P30 lite na testu kod Domagoja Severa

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR PR PR PR PR PR PR +4 PR Galerija 1/9 >>
Profesionalni fotograf isprobao mogućnosti najmlađeg člana Huawei P30 obitelji

 Domagoj Sever hrvatski je fotograf i jedan od najpoznatijih travel blogera na Instagramu u Hrvatskoj, ali i regiji. Fotografijom se bavi desetak godina, a njegova fotografija Zlatnog rata našla se među 52 najbolje fotografije za 2018. godinu prema National Geographicu. Osim već spomenutog Instagrama, svoje radove dijeli na Facebooku, Twitteru i blogu, a što misli o najnovijem Huaweijevom pametnom telefonu iz P30 serije, pročitajte u nastavku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HUAWEI Huawei AppGallery nezaustavljivo raste: Najvažnije lokalne aplikacije već su tamo Tri domaće aplikacije koje će vas zabaviti ove blagdane HUAWEI DONOSI Naše, a svjetske: Tri domaće aplikacije koje vrijedi istražiti i poduprijeti

Mjesec dana nakon predstavljanja Huawei P30 Pro u Parizu na tržište je stigao i Huawei P30 lite. Kao i kod prijašnjih Huawei serija mobitela, P30 lite, osim što je cjenovno pristupačniji, donosi ponešto izmijenjene specifikacije, ali zadržava duh serije P30 sa fokusom na izuzetnu kvalitetu fotografije.

Iako je moje najveće zanimanje kod testiranja P30 lite fokusirano na lećama i kvaliteti fotografije, ne mogu se oteti prvom dojmu o izuzetno primamljivom 3D zaobljenom staklenom dizajnu i 6,15-inčnom Full HD LCD zaslonu koji zauzima nešto više od 84% prednjeg dijela mobitela.

PR PR

Glavne karakteristike P30 lite su 4 GB RAM-a + 128 GB ROM-a, osmojezgreni Kirin 710 procesor i baterija od 3340 mAh. Meni najbitnije, kamere na stražnjoj strani nalaze se u kombinaciji 48 MP (širokokutni objektiv, otvor blende f/1,8) + 8 MP (ultra širokokutni objektiv - 120 ̊wide angle) + 2 MP (dubinski objektiv), podržava automatsko izoštravanje, dok selfie kamera ima 24MP i f2.0.

PR PR

Kamere sam testirao u nešto lošijim dnevnim svjetlosnim uvjetima, jer su se već i stariji modeli Huaweijevih mobitela pokazali kao izvrsni u dobrim svjetlosnim uvjetima. Osim testiranja PRO moda koji nudi mogućnost ručnog namještanja svih postavki kod fotografiranja u pravilu sam koristio auto postavke, jer prosječnom korisniku koji nije profesionalac izuzetno je bitno da dobre fotografije može napraviti brzo i jednostavno.
Kao prvu lokaciju izabrao sam neboder u centru Zagreba sa kojega se pruža predivan pogled na grad i idealna je lokacija za isprobavanje Ultra širokog kuta i zooma.

PR PR

PR PR

Zoom je, uz noćnu fotografiju, najjače oružje P30 modela. Nakon Huawei P30 Pro modela koji je najbolji na svijetu sa impresivnim 5x optičkim i 50 x digitalnim zumom, Huawei P30 lite zadržao je veliki 6 x digitalni zoom koji je sasvim dovoljan za svakodnevnu upotrebu. Zoom je kod P30 lite modela moguće koristiti uz rezoluciju od 12 MP. Ultra široki kut od 120 ̊ je u cijeloj P30 seriji postao standardan. Njegova široka mogućnost primjene kod svakodnevnog fotografiranja rezultira efektnim fotografijama, a korištenje je moguće kod rezolucije od 8 MP.

PR PR

PR PR

Panorama mode se pokazao kao izuzetno jednostavan za korištenje kao i kod prijašnjih modela, ali je kvaliteta fotografija dodatno poboljšana. Za slične fotografije s profesionalnim fotoaparatom potrebno je spajanje u photoshopu dok s Huaweijem P30 lite panoramska fotografija uz pomoć softvera nastaje u samo nekoliko sekundi. Kvaliteta spajanja je vrhunska, a u priloženom isječku panoramske fotografije vidi se da i detalji na fotografiji ostaju oštri.

PR PR

Fotografima kao meni vjerojatno najzanimljiviji mode, jer se igranjem s otvorom blende mogu postići rezultati gotovo jednaki kao s profesionalnim fotoaparatom i boljim objektivom. Na priloženim fotografijama može se vidjeti razlika između f0.95 gdje je samo model oštar dok je sva pozadina zamućena , te f16 gdje su i detalji iz pozadine oštri iako se nalaze u lošije osvjetljenom dijelu prostorije. Sličan efekt automatski nudi i portretni mod.

PR PR

Night mode kod P30 lite modela pokazao se kao izuzetno koristan u uvjetima lošijeg osvjetljenja. Ekspozicijom u trajanju od 6 sekundi moguće je napraviti kvalitetne fotografije i bez profesionalnog fotoaparata i stativa. Ako ste ljubitelj noćne fotografije možete češće koristiti i mogućnost Light painting moda (Traffic Trails, Light Grafiti, Star Trails).

Selfie kamera

Veličina fotografije od 24 MP jamči dovoljno kvalitetnu fotografiju i za print većih formata, a ne samo za korištenje fotografija za društvene mreže. Uz korištenje beauty levela od 1 do 10 moguće je kod fotografiranja selfija omekšati fotografiju te smanjiti vidljivost nekih detalja na licu. U uvjetima lošeg osvjetljenja pojačano svjetlo ekrana dodatno olakšava fotografiranje.

Macro

Zanimljivo je da se makro opcija ne nudi kao posebna mogućnost na P30 lite, ali koristeći PRO mode ili auto postavke možete fotografirati bez problema macro fotografije sa začuđujućim rezultatima.

PR PR

Video

Video se može snimiti u četiri rezolucije: FHD 1080 18.7 : 9 , FHD 1080 60 FPS , 1080 FHD i 720P HD, dok se nudi i opcija snimanja slow motiona 4x (120 fps) i 16 x (480fps).

Zaključak

Kvalitetne i jasne fotografije uz žarke boje i brojne dodatne opcije koje nudi Huawei P30 lite olakšavaju fotografiranje i onima koji nisu prirodni talent. Mobitel težine samo 159 grama i veličine ekrana od 6.15" izuzetno lijepo leži u ruci i dolazi u tri predivne boje (Midnight Black, Pearl White i Peacock Blue). Na kraju, no ništa manje važno, baterija od 3340 mAh napuni se uz brzo punjenje od 0 do 100% za samo 105 minuta.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene