Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čini se da je Marylin Monroe radila jako dobru stvar kada je u krevet odlazila samo s parfemom.


Marylin Monroe u krevetu je nosila samo Chanel No 5 i čini se da je odabrala najbolju opciju. Naime, stručnjaci tvrde da odbacivanje pidžame može poboljšati kvalitetu sna, poboljšati veze pa čak pomoći i u sagorijevanju kalorija.

Vezani članci Pogledi puni ljubavi Njihovi ljubimci su puni ljubavi, pogledajte samo ove umiljate poglede! Slika nije dostupna S mrtvom je ženom spavao punih pet godina

Stručnjaci za spavanje slažu se kako je noću važno rashladiti se jer tjelesna temperatura mora pasti da bi zaspali. Mozak šalje poruke krvim žilama da se otvore i puste toplinu. Ako bilo što spriječi pad temperature mozak će se probuditi kako bi provjerio što se događa što znači da ćete ili teško zaspati ili loše spavati, objasnio je stručnjak, doktor Chris Idzikowski, piše Daily Mail .

Prednost golog spavanja je u tome da se tijelo lakše hladi i održava nižu temperaturu.

VIDEO Snimali bebu dok spava: Snimka ih je iznenadila...

No, iako je važno da vam tijekom noći nije prevruće, pobrinite se da imate tople ruke i noge. Naime, da bi utonuli u duboki san tijelo mora izgubiti višak topline. To čini slanjem krvi u žile blizu kože, posebno u one na rukama i nogama gdje se toplina gubi kroz površinu kože. Ali ako ruke i stopala postanu hladni, krvne žile se stisnu i smanje dotok krvi u nastojanju da zadrže toplinu što znači da se tjelesna temperatura neće tako lako spustiti. Da bi lakše zaspali, morate biti dovoljno topli da vam se krve žile na sužavaju, ali ne toliko topli da se tijelo ne može ohladiti. Kako bi bili sigurni da će vam tjelesna temperatura dovoljno pasti, čarape u krevetu zamijenite bocom tople vode. Ona će vam držati noge na toplom, ali će se s vremenom i sama ohladniti. U regulaciji temperature može vam pomoći i privijanje uz partnera.

Sagorijevanje kalorija

Sapavanje u goloj koži može, kako je već spomenuto, pomoći u sagorijevanju kalorija. A za to su bitne smeđe masti, vrsta tkiva u tijelu koja može pomoći u zaštiti od debljanja. Dok se obične tjelesne masnoće gomilaju kada jedemo više kalorija nego ih sagorijevamo, smeđe masti sagorijevaju višak kalorija kako bi proizvele toplinu.

Ona je prava uspavana ljepotica: Spava oko 18 sati na dan

Veliku količinu smeđih masti imaju djeca, ali istraživanja su pokazala da male količine postoje i kod odraslih, a stručnajci vjeruju kako određene aktivnosti mogu pokrenuti ove masnoće i potencijalno pomoći u sagorijevanju kalorija. Jedan od načina aktivacije je spavanje u hladnoj sobi. Također, spavanje u hladnom može smanjiti i rizik od dijabetesa. Korisno može biti i spavanje bez pidžame. Naravno, temperatura vaše sobe ne bi trebala biti ispod razine na kojoj se osjećate ugodno jer u tom slučaju nećete moći zaspati.

Nago spavanje povezano je i sa snižavanjem krvnog tlaka. Iako spavanje u pidžami zvuči ugodno, spavanje u krevetu s partnerom bez bilo kakve odjeće izazvati će porast oksitocina, hormona koji ima brojne  zdravstvene prednosti.

'Aktivira se bliskošću, osobito kontaktom kože o kožu', objasnila je doktorica Kerstin Uvnas Moberg, stručnjakinja za oksitocin koji ima zaštitni učinak na srce tako što snižava krvi tlak. Pored toga, jača imunološki sustav i smanjuje anksioznost.

Više sreće u ljubavnom životu

Tu nije kraj prednostima golog spavanja. Ljudi koji spavaju goli sretniji su u ljubavnom životu. Pokazala je to anketa provedena među 1000 odraslih Britanaca. Naime 57 posto onih koji spavaju goli zadovoljno je svojom vezom, u usporedbi s 48 posto onih koji nose pidžame.

Spavanje bez pidžame odlično je za one koji nisu zadovoljni tijelom, smatra Denise Knowles, seksualna terapeutkinja. 'Možete se uvući pod plahte, a zatim skinuti odjeću i dodirivati se čak i ako ne želite da vas netko gleda', objasnila je. Takvo spavanje može povećati i šanse za seks jer pidžama može odašiljati poruku 'ne večeras'. Naravno, mnogi parovi uživaju i u međusobnom svlačenju.

Stalno ste umorni? Vjerojatno zbog OVOG!

Ako i dalje niste uvjereni da bi prije odlaska u krevet trebali odbaciti svu odjeću sa sebe, na to vas možda potakne činjenica da golo spavanje ženama može pomoći u izbjegavanju gljivičnih infekcija poput drozda.

'Kandidijaza voli toplo okruženje. Zato nosite nešto lagano ili po mogućnosti ništa. Ako nosite čvrstu odjeću manje zraka dolazi do određenih područja pa ćete se vjerojatnije znojiti što može izazvati iritaciju', objasnio je gnekolog Austin Ugwumadu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook