Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjajte neke navike

Stalno ste umorni? Vjerojatno zbog OVOG!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nismo samo zbog nedostatka sna iscrpljeni.

Energiju nam ne crpi samo nedostatak sna. Fizički i psihički mogu nas iscrpiti i male stvari koje činimo ili ne činimo. I stručnjaci su se pozabavili lošim navikama zbog koji se možemo osjećati umorno cijelo vrijeme. Time je izdvojio njih 14.

Pročitajte i ovo Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda Slika nije dostupna Zvono za uzbunu... Bolest današnjice: Čak trećina Hrvata - pretila!

Evo zašto je čaša vina doista dobra za vaše zdravlje!

1. Preskakanje vježbanja kad ste umorni. Istraživanje je pokazalo da su zdrave odrasle osobe koje su počele s laganim vježbanjem po samo 20 minuta tri dana u tjednu nakon šest tjedana prijavile da se osjećaju manje umorno, odnosno da imaju više energije.

2. Ne pijete dovoljno vode. Čak i mala dehidracija uzet će svoj danak i manjkat će vam energije. Rješenje je vrlo jednostavno - pijte dovoljno vode.

3. Ne konzumirate dovoljno željeza. Zbog nedostatka željeza možete se osjećati slabo, razdražljivo i biti u nemogućnosti da se koncentrirate. Umorni ste jer manje kisika putuje u vaše mišiće i stanice. Povećajte unos željeza kako bi izbjegli anemiju: jedite zeleno, lisnato povrće, jaja, orašaste proizvode...i uparite ih s namirnicama bogatim, vitaminom C koji poboljšava apsorpciju željeza.

4. Perfekcionist ste. Kada težite savršenstvu koje je zapravo nemoguće postići radite puno više i duže nego je potrebno. Postavljanje nerealističnih ciljeva dovodi do osjećaja zadovoljstva. Postavite neka vremenska ograničenja za svoje poslove i držite ih se jer dodatno vrijeme koje trošite uglavnom ne poboljšava vaš rad.

5. Radite planine od krtičnjaka. Pokušajte uvijek ne očekivati najgori scenarij. Tjeskoba vas može paralizirati i dovesti do psihičke iscrpljenosti. Kada se uhvatite da imate crne misli duboko udahnite i razmislite kolika je stvarno mogućnost da će se dogoditi najgore. U boljem suočavanju s reaolnošću mogli bi vam pomoći izlasci na otvoreno, meditacija, vježbanje i dijeljenje zabrinutosti s prijateljima.

6. Preskačete doručak. Hrana koju jedete gorivo je za vaše tijelo. Dok spavate tijelo koristi ono što ste konzumirali noć prije, a ujutro morate na 'benzinsku', odnosno po doručak. Ako ga preskočite osjećat ćete se tromo. Jedite hranu koja sadrži cjelovite žitarice, nemasne proteine i zdrave masti poput zobenih pahuljica.

7. Živite na brzoj hrani. Umjesto hrane natovarene šećerom i jednostavnim ugljikohidratima, pojedite piletinu, ali ne prženu, smeđu rižu, losos, salatu s piletinom i povrćem...

8. Teško govorite 'ne'. Zgob stalnog udovoljavanja drugima vama samima nedostajat će energije i sreće. Također, s vremenom možete postati ogorčeni i ljuti. Ne morate svima reći 'da'. Za početak vježbajte reći 'ne' na glas sami sa sobom. Bit će vam lakše kada dobijete priliku za reći tu riječ nekom drugom.

9. Imate neuredan radni prostor. Pretrpan stol psihički vas iscrpljuje jer ograničava vašu sposobnost da se usredotočite i obrađujete informacije. Na kraju svakog dana počistite vaš radni prostor kako bi sljedeće jutro pozitivno krenuli u novi radni dan.

10. Radite tijekom odmora. Provjeravanje službenog e-maila kada bi se trebali opuštati uz bazen stavlja vas u opasnost od sagorijevanja. Odmor je odmor - dopustite da se vaše tijelo i um pomlade i vrate se na posao još jači.

11. Prije spavanja popijete čašu, dvije vina. Iako zvuči kao dobar završetka dana, čašica vam se može obiti o glavu. Iako alkohol u početku stvara umirujući učinak, u konačnici sabotira san jer stvara naglu navalu adrenalina u sustavu. Zbog toga se kada popijete češće budite usred noći nego kad ne pijete alkohol prije spavanja. Pokušavajte ga izbjegavati tri do četiri sata prije spavanja.

12. Provjeravate e-mailove prije spavanja. Jarko svjetlo vašeg uređaja tijelo može izbaciti iz prirodnog ritma. Zato sve što trebate provjerite sat do dva prije spavanja. Ako se ne možete suzdržati od provjere prije nego glavu položite na jastuk, ekran držite najmanje 35 centimetara od lica kako bi se smanjio rizik od smetnji.

13. Oslanjate se na kofein da preživite dan. Do tri šalice kave dnevno su u redu, ali koristiti kofein u prevelikim količinama može ozbiljno poremetiti ciklus spavanja. Posljednju šalicu pokušajte popiti sredinom poslijepodneva.

14. Vikendom ostajte dugo budni. Kada probdijete dobar dio noći u subotu, a onda nedjeljom duže spavate, teže vam je zaspati večer prije posla. Umjesto da prespavate nedjeljno jutro, jer razumljivo je da se u subotu navečer želite socijalizirati, probajte se probuditi što bliže vremenu u koje se inače budite, a onda odspavajte kratko popodne. Tijelo će se tako 'napuniti' bez da ulazi u dublju fazu sna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene