Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao i kod svakog drugog vjerskog praznika, tako i kod Uskrsa postoje možda stvari za koje niste dosad znali.


Crkveni Sabor u Nikeji odlučio je 325. godine da Uskrs postane pravi kršćanski blagdan, to je poznata stvar, no manje je poznato da su odredili da se slavi prve nedjelje nakon punog mjeseca koji pada iza 21. ožujka, odnosno ekvinocija.

Vezani članci Slika nije dostupna Bozanić: Ne gajimo ispraznu nadu da će nam netko drugi čudesno riješiti probleme Slika nije dostupna Znate li otkud zec u priči o Uskrsu?

Ukrašavanje i darivanje jaja na Uskrs stoljećima je bila tradicija u Egiptu, Grčkoj i Rimu, kao simbol života. Mnogi rani kršćani razmijenjivali su crvena jaja kao simbol kraja Isusovog života i njegovog uskrsnuća.

Mit o uskršnjem zeki, prema nekim izvorima, potječe od stare gemanske priče o ženi koja je ukrašavala jaja i ostavljala ih posvuda da ih djeca mogu pronaći.

Jeste li znali da su prve uskršnje košare u kojima su se držala ukrašena jaja, zapravo trebale predstavljati ptičja gnijezda? Tijekom vremena ta je percepcija izblijedila i danas košara nije ništa više od onog što jest.

Prema nekim tvrdnjama, engleska riječ za Uskrs (Easter) potječe od riječi Eastere, koja predstavlja anglo-saxonsku božicu koja simolizira zeca i jaje.

U Rusiji se slavi i Lazarova subota, tjedan dana prije samog Uskrsa, kojom se pravoslavni kršćani prisjećaju uskrsnuća Lazara, kojeg je iz mrtvih vratio sam Isus Krist.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju