Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tamna munja'

VIDEO Otkriven novi fenomen - 'zli blizanac' munje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici, kao i drugi ljudi, grmljavinu i munje uzimali su donedavno, više manje, zdravo za gotovo. Onda su otkrili novi fenomen, paralelan s običnom munjom - tamnu munju.

Iako joj ime bolje pristaje nekom sci-fi filmu ili seriji, znanstvenici su otkrili dokaze postojanja nečeg, što oni sami nazivaju 'tamnom munjom', piše Washington Post.

Pročitajte i ovo Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Oluja i poplave Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom" Urušen dio autoceste Velika tragedija VIDEO Čuli su glasnu buku i onda se otvorila rupa: Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

>> Tragovi antimaterije pronađeni u munjama

Poput nekog 'zlog blizanca' tamna munja pojavljuje se istovremeno kad i normalna munja tijekom olujnog nevremena, a ono čega mnogi nisu bili niti svjesni, jest da ta tamna munja može pogoditi čovjeka baš kao i normalna munja.

Isto kao normalna munja, tamna munja stvara se u olujnim oblacima i čak štoviše, znanstvenici su otkrili kako se normalna i tamna munja natječu koja će biti oslobođena tijekom oluje.

Model koji objašnjava nastanak tamne munje postavio je i osmislio munjolog Joseph Dwyer, sa Instituta za tehnologiju na Floridi. Njegov model i ideja čekaju potvrdu i iz drugih znanstvenih krugova.

Dosad su znanstvenici samo nagađali i pretpostavljali o tamnim munjama, tu i tamo uočivši pokoji efekt koji bi mogao sugerirati na postojanje tog fenomena. U video kojeg je objavila NASA, podrobno je objašnjen fenomen tamne munje i kako ona nastaje. Pogledajte.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene