Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapanjujuće otkriće

Tragovi antimaterije pronađeni u munjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dizajniran kako bi skenirao svemirska prostranstva tisućama i milijardama svjetlosnih godina udaljenih od Sunčevog sustava, teleskop za otkrivanje gama-zraka u svemiru Fermi, zabilježio je iste zrake puno bliže nego što je bilo tko očekivao.

Tijekom svoje 14-mjesečne uporabe, leteći opservatorij zabilježio je 17 blijesaka gama-zraka na Zemlji - i to u grmljavinskim olujama. Teleskop je gama-zrake zabilježio neposredno prije, tijekom te odmah nakon udara munje. Tijekom dviju nedavnih grmljavinskih oluja, Fermi je snimio emisije gama-zraka određenog tipa energije, koju su samo moglo proizvesti propadanje energetskih pozitrona, koji su antimaterijski ekvivalent elektronima.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Tuča, ilustracija Na drugom kraju sunce VIDEO Nevrijeme zahvatilo Zagreb i okolicu, u dijelovima grada padala tuča

Zabilježeno promatranje s Fermija, prvo je te vrste vezano za grmljavinske oluje, a to zbunjujuće otkriće objavio je profesor Michael Briggs sa sveučilišta Alabama u Huntsvilleu, tijekom simpozija Fermi 2009., koji je održan prije četiri dana. 'Uistinu je iznenađujuć pronalazak tragova pozitrona u munjama', istaknuo je Briggs.

Neobični tragovi pozitrona zabilježeni Fermijem, sugeriraju kako se normalna orijentacija električnog polja vezanog za grmljavinsko nevrijeme na neki način preokrenula i sada se pokušava doći do odgovora kako se takav preokret uopće može dogoditi. 'Za sad smo bez odgovora na to pitanje', naglasio je Briggs'. Na kraju je dodao kako otkriće gama-zraka na Zemlji nije novost sama po sebi, ali promjena orijentacije električnog polja, koju je zabilježio teleskop Fermi jest.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene