Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Krumpir Zemlja'

Pogledajte kako topljenje leda djeluje na Zemljinu gravitaciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila fotografije koje prikazuju kako se Zemljina gravitacija mijenja zbog topljenja polarnog leda.

Te kompozitne fotografije napravili su sateliti-blizanci GRACE, koji su zaduženi mjerenja gravitacije na Zemlji iz svemira.

Pročitajte i ovo Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Ispovijest astronauta nakon povratka Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru Slika nije dostupna Uspoređuju je s Einsteinom i Hawkingom Sabrina ima samo 23 godine, a mogla bi promijeniti način na koji shvaćamo svemir

>> VIDEO: Lagali su vas! Zemlja nije okrugla, već krumpirasta

Ti su sateliti uspjeli izmjeriti topljenje leda na Zemljinim polovima s velikom preciznošću iz Zemljine orbite. Oni isto tako mjere promijene u vlastitoj putanji leta u orbiti te na taj način snimaju i promijene u Zemljinoj gravitaciji, koje nastaju gubitkom težine otopljenog leda, prenosi Daily Mail.

Ledeni pokrov na Greenlandu dosad je izgubio 240 gigatona ledene mase u razdoblju od 2002. do 2011. godine. To je rezultiralo porastom razine mora za 0,7 milimetara po godini, odnosno 6,3 centimetara u navedenom razdoblju.

'Kada se masa leda na Greenlandu promijeni, tada se i gravitacija tamo mijenja. Mjerenja satelita GRACE tako nam daju informacije o masovnim promjenama, uključujući i one klimatskog tipa', pojasnio je dr. Frank Flechtner iz Njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti GFZ.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene