Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Zakasnili smo i sad ćemo platiti cijenu: "Prekasno je da to sad ne bi imalo posljedice"

Otapanje leda na Grenlandu (Foto: AFP)
Otapanje leda na Grenlandu (Foto: AFP) Foto: Afp
Led na Grenlandu topi se znatno brže nego što se to dosad mislilo i možda je već razina otapanja dosegla točku s koje nema povratka. Naime, gubitak ledenog pokrivača na Grenlandu događa se četiri puta brže nego što je to bio slučaj 2003. godine, pokazala je nova studija.

Znanstvenici koji rade na istraživanju podizanja globalne razine mora objavili su studiju baziranu na proučavanju jugoistočne i sjeverozapadne regije Grenlanda te utvrdili da se najveći gubitak leda dogodio sustavnim smanjivanjem grenlandskih glečera.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Aktivisti blokirali promet u Švicarskoj Skupina "Oslobodimo Švicarsku" VIDEO Aktivisti se zalijepili za autocestu: "Tražimo da švicarska vlada konačno proglasi klimatsko izvanredno stanje"

"Što god da je tome uzrok, ne može se više objasniti glečerima jer ih jednostavno tamo više nema puno", istaknuo je autor studije Michael Bavis, a prenosi Independent.

"Tu je riječ o samoj kopnenoj masi – jer led se topio od obale prema unutrašnjosti. To je zato što je atmosfera, kao podloga svemu tome, toplija", pojasnio je Bevis.

Dodao je i da se temperatura površine mora u tropskim krajevima sve više povećava, što obalne vode čini toplijima, a time i okolni zrak.

Studija Bavisova tima sugerira da će povećana količina vode u ljetnim mjesecima pritjecati u ocean s Grenlanda te na taj način dodatno pridonijeti porastu razine svjetskih mora.

Bavis podsjeća na već uočeni problem otapanja leda s velikih glečera, no upozorava i na drugi, još ozbiljniji problem.

"Sve će se više događati da velike količine leda dospijevaju u more u obliku otopljenih rijeka koje dotječu u more", naglašava Bavis.

Studija je isto tako pokazala da bi jugozapadni dio Greenlanda mogao postati značajan pridonositelj porastu razine mora u budućnosti. U studiji su korišteni podaci NASA-e, njemačkog eksperimenta "Grace" Gravity Recovery and Climate Experiment te više GPS stanica raspoređenih po Grenlandu, a ti podaci pomogli su u mjerenju promjena u ledenoj masi na Grenlandu.

"Jedino što mi sad možemo napraviti jest prilagoditi se i pokušati ublažiti daljnje globalno zatopljenje. Zapravo je sad već prekasno da ono ne bi bilo bez posljedica. Nalazimo se na prekretnici", kaže Bavis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene