Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država im prati mobitele

Rusi bijesni, tvrde da su žrtve suludih i neopravdanih kazni: "To je alat za praćenje u rukama autoritarne vlade"

Aplikacija za praćenje
Aplikacija za praćenje DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Irina Karabulatova Irina Karabulatova Foto: DNEVNIK.hr Aplikacija za praćenje Aplikacija za praćenje Foto: DNEVNIK.hr Vladimir Perevalov - 1 Vladimir Perevalov - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vladimir Perevalov - 2 Vladimir Perevalov - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Leonid Solovoyov Galerija 1/6 >>
Mobilna aplikacija za praćenje zaraženih koja se spominjala početkom pojave virusa u nas nije zaživjela, no zato jest u Moskvi. Bila je to jedna od mjera za sprječavanje širenja bolesti, ali građani su ogorčeni. Tvrde da su žrtve suludih i neopravdanih kazni.

Izolirao se, nije napuštao stan, čak je instalirao i mobilnu aplikaciju koja je trebala pratiti potencijalne širitelje virusa. Sve to jer je sumnjao na zarazu koronavirusom. Premda je, kaže, poštovao propise, dobio je ne jednu, već čak tri kazne. Svaku u iznosu od 56 dolara.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Slika nije dostupna I oni su za Europska komisija potiče države da razvijaju aplikacije za praćenje

"Iskreno, nisam ni znao da kazne postoje. Postavljam si pitanja, zašto se ovo događa, pa uopće nisam napuštao stan, zašto?" zapitao se Moskovljanin Vladimir Perevalov.

Objašnjenje još uvijek nije dobio. Kaže, moskovske ga vlasti ignoriraju. No njegova priča nije usamljena, svjedoče to deseci sugrađana. Sveučilišna profesorica Irina Karabulatova također je dobila kaznu, iako je zbog bolesti već godinu dana prikovana za krevet. Nakon što je dospjela u medije, vlasti su joj se ispričale i poništile kaznu.

"Poništili su mi kazne samo zbog toga što su se novinari založili za moj slučaj i zbog toga što imam fizičke dokaze da objektivno nisam mogla kršiti propise. No što će biti sa svima ostalima, to je već drugo pitanje", razočarana je Irina.

Odvjetnik Leonid Solovojiv tvrdi da su neke kazne odbačene, ali to se događa samo kod najskandaloznijih slučajeva. Aktivisti za ljudska prava tvrde da je cijela aplikacija zadiranje u osnovna ljudska prava jer prati lokaciju i podatke s mobilnih uređaja.

"To se lako može iskoristiti kao alat za praćenje u rukama autoritarne vlade, a u Rusiji za to itekako postoji rizik", uvjerava Tatjana Lokšina iz udruge Human rights watch.

Aplikacija je obvezujuća od travnja i to za sve zaražene i one koji su u kućnoj karanteni. U samo mjesec dana Moskva je podijelila 54 tisuće kazni. U istom vremenu, primili su i dvije i pol tisuće žalbi i više od dvjesto tužbi ogorčenih građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene