Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britancima će od 1. lipnja biti dozvoljeno kopirati CD-e, e-knjige i druge medije, ali postoji kvaka...


Napraviti rezervnu kopiju bilo kojeg CD-a je ilegalan čin, no Britanci će od 1. lipnja moći kpoirati CD-e i druge medije prema izmjeni postojećeg zakona o autorskim pravima. Sve dok se takve kopije koriste samo za osobnu uporabu (čitaj isključivo jedna osoba, ne brat, sestra, obitelj ili prijatelji), to će po novom biti legalno, prenosi britanski Wired.

Vezani članci Sammy Ketz uputio je pismo koje su podržali brojni europski novinari (Foto: AFP) Porez na linkove: Ugledni europski novinari traže od internetskih divova da sufinanciraju medije Slika nije dostupna Pernarovo dosad neviđeno "izlaganje" u Hrvatskom saboru

Početak promjene označilo je Hargreavesovo izvješće iz 2011. godine, u kojem su istaknute neke iznimke u vezi sa zakonom o autorskim pravima.

Vlada želi rezati davanja za autorska prava, skladatelji protiv

No međutim, i dalje će biti ilegalno ako se rade kopije za prijatelje ili obitelj. Znači hipotetski, ako vas uhvate da kopiju CD-a posuđujete prijatelju, počinili ste kriminalno djelo.

Britanci uvode i još jednu novost, a ta je da više neće biti nelegalno koristiti citat iz nečijeg rada bez znanja autora i njegove isključive dozvole. Jedino ograničenje će biti da je korištenje takvih citata pošteno, odnosno da se ne uzimaju velike cjeline, već samo isječci iz nečijeg rada. Dosad je legalno bilo koristiti rad drugih kao izvor radi kritičkog osvrta, osvrta ili za prenošenje vijesti.

Tu je i novost da se neće morati tražiti dozvola autora za objavu karikatura ili parodija na neko djelo, primjerice parodije poznatih videa na YouTubeu, poput glazbenog spota Gangnam style. I tu će se kao mjera koristiti načelo poštenosti.

Termin poštene uporabe koristi se za utvrđivanje je li korištenje nečijeg autorskog djela bilo zakonito ili ne. Razlikuje se od slučaja do slučaja te utječe li kopija rada na tržište originala i je li obujam korištenog materijala bio primjeren i razuman.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook