Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samsungov Galaxy S4 ne predstavlja neku revoluciju na mobilnom tržištu, no donosi snažan hardver i brojne softverske novitete koji su garancija da će i novi Galaxy bit jedan od najpopularnijih telefona na svijetu


Samsung je na jučerašnjoj konferenciji u New Yorku napokon predstavio svoj novi top model Galaxy S4 s kojim će, kada se krajem travnja pojavi na tržištu, krenuti u osvajanje mobilnog tržišta.

Vezani članci Slika nije dostupna Galaxy S5 stiže već u veljači? Slika nije dostupna STIŽE NASLJEDNIK jednog od najboljih pametnih telefona

Iako ne donosi nikakve revolucionarne novitete te iako nas Samsung nije s ničim iznenadio (brojne glasine već su ranije otkrile sve mogućnosti novog Galaxyja), ovaj telefon predstavlja evoluciju u odnosu na svog prethodnika Galaxy S3 koji je proglašen najboljim pametnim telefonom u 2012. godini te će vjerojatno zadovoljiti sve ljubitelje Samsunga i njegovih Galaxy telefona.

Ovo je najbolji pametni telefon u 2012. godini!

Galaxy S4 veći je u odnosu na model S3, ali je tanji i lakši te, osim naprednijeg hardvera, donosi i brojne softverske novitete koji će pomoći u svakodnevnom korištenju telefona. Zanimljivo je da će se ovaj telefon isporučivati s dva različita procesora, ovisno o tržištima – četverojezgreni 1,9GHZ i osmojezgreni 1,6GHz procesor, a ima i 2GB RAM-a, podršku za LTE te 16,32, odnosno 64 GB prostora za pohranu podataka koji se dodatno mogu proširiti microSD karticama kapaciteta 64GB.

Dijagonala ekrana iznosi 5 inča (rezolucija 1920x1080 piksela), uz gustoću piksela od 441ppi, a kako bi telefon izdržao napore koje pred njega stavljaju snažan procesor i veliki ekran ugrađena je baterija jačeg kapaciteta (2,600mAh).

Napredne mogućnosti kamere

Samsung je na ovom telefonu puno pažnje posvetio i kvaliteti kamere (rezolucija 13MP, prednja kamere 2MP) i njenim naprednim mogućnostima pa, korištenjem obje kamere, osoba koja fotografira može i sebe 'ubaciti' na fotografiju (ta se osoba pojavljuje u malom okviru slike snimljene stražnjom kamerom), a ova se opcija može koristiti i prilikom snimanja videozapisa i videorazgovora.

Kamera ovog telefona donosi još neke zanimljive opcije pa je tako moguće snimiti zvučni zapis uz fotografije, moguće je s fotografija izbrisati ljude i na taj način ukloniti neželjene prolaznike koji su ušli u kadar, a putem opcije Drama Shot moguće je kombinirati više uzastopnih fotografija unutar jedne slike.

Nekim opcijama ovog telefona može se upravljati i bez dodira – npr. mahanjem dlanom ruke ispred telefona možemo prebacivati fotografije koje gledamo, odnosno listati knjige ili mijenjati internetske stranice, a zahvaljujući opciji Air View dovoljno je postaviti prst iznad ekrana (bez njegova dodirivanja) kako bi aktivirali neke mogućnosti aplikacija – npr. stavljanjem prsta iznad ekrana unutar aplikacije Flipboard proširit će se prozor s opcijama i pokazati naslove tema vijesti unutar te aplikacije.

Samsung prodao sto milijuna pametnih telefona iz Galaxy S serije!

Od ostalih zanimljivih softverskih opcija treba spomenuti i mogućnost prevođenja riječi s devet svjetskih jezika – telefon ispisuje, odnosno izgovara prijevod riječi i rečenica (ovo se čini odličnom opcijom za sve osobe koje često putuju) i glasovno upravljanje telefonom putem S Drive opcije koje je namijenjeno ponajviše korištenju u vožnji.

Također, predstavljena je i opcija Smart pause – telefon prati pogled vlasnika telefona tijekom reprodukcije videozapisa i kada on prestane gledati u ekran, telefon automatski pauzira reprodukciju, a kada ponovno pogleda u ekran, nastavlja s reprodukcijom videozapisa

Iako su brojne glasine spominjale i opciju skrolanja stranica ovisno o pogledu korisnika na ekran, Samsungova opcija SmartScroll ipak nije bazirana na pogledu korisnika, već kako napominju na VentureBeatu, stranice se skrolaju ovisno o načinu na koji korisnik drži i pomiče telefon.

S obzirom da su posljednji top modeli pametnih telefona hardverski jako slični, u Samsungu su puno pažnje posvetili softveru te se nadaju da će kombinacija naprednog hardvera i softverskih noviteta, zajedno s popularnošću njihovog Galaxy branda biti dobitna kombinacija s kojom će ponovno pokoriti tržište pametnih telefona.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju