Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže 12. travnja

HTC First – prvi 'Facebook telefon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HTC First prvi je telefon koji će se isporučivati s Facebook Home softverom, a na tržištu SAD-a pojavit će se već sljedeći tjedan.

Iako Mark Zuckerberg jučer nije predstavio Facebook telefon te je napomenuo da to ne namjerava napraviti u budućnosti, na sinoćnjoj je konferenciji predstavljen prvi pametni telefon koji će se isporučivati s novim softverom ove kompanije – HTC First. Glasine o HTC-ovom telefonu internetom su kružile još od početka tjedna, no tek smo jučer saznali službene informacije i opcije ovog telefona srednje kategorije koji će prvenstveno biti namijenjen ljubiteljima Zuckerbergove mreže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavljen i HTC First Zuckerberg predstavio Facebook Home za Androide! Slika nije dostupna Stiže Facebook Phone! Zuckerberg sljedeći tjedan predstavlja Facebook telefon!?

Je li Facebookov smartphone kraj ere tradicionalnih smartphonea?

HTC First u prodaji će se pojaviti 12. travnja, ali bit će dostupan samo korisnicima američke mobilne mreže AT&T, no za očekivati je da će se s vremenom pojaviti i na drugim tržištima pa tako (nadamo se) i na hrvatskom.

Ovaj smartphone ima ekran dijagonale 4,3 inča (koji je manji u odnosu na posljednje top modele koji imaju ekrane između 4,7 i 5 inča, ali je veći od ekrana iPhonea) rezolucije 1280x720 piksela, radi dvojezgrenom 1,4GHz Qulacommovom procesoru, ima 1GB RAM-a i 16GB prostora za pohranu podataka. Rezolucija kamere iznosi 5MP, dok se s prednje strane nalazi 1,6MP kamera za video razgovore, a od ostalih opcija tu su i podrška za NFC, Bluetooth, GPS, FM radio te baterija kapaciteta 2.000 mAh.

Verzija Androida na kojoj ovaj telefon radi je 4.1 Jelly Bean, no kako su napomenuli novinari ZDNeta, s obzirom na instalirani Facebook Home, većina korisnika neće niti biti svjesna da koristi Android, jer će im u prvom planu početnog ekrana biti obavijesti s Facebooka.

Neki analitičari kažu da je Facebook predstavljanjem ove opcije zadao veliki udarac Googleu koji je Android zamislio prvenstveno kao operativni sustav na kojem će se ponajviše koristiti Googleove usluge poput Gmaila i pretraživanja, a s novom Facebookovom opcijom Zuckerberg je veći naglasak stavio na ovu društvenu mrežu, pri čemu su sve klasične opcije s Androida i dalje dostupne.

Zuckerberg predstavio Facebook Home za Androide!

Bit će zanimljivo vidjeti kako će korisnici prihvatiti Facebook Home – iako su neka ranije provedena istraživanja pokazala da korisnici nisu zainteresirani za Facebookov telefon, prvotne reakcije na Facebook Home većinom su pozitivne.

Osim HTC-a First, Facebook Home od kraja sljedećeg tjedna bit će dostupan i na još nekoliko pametnih telefona – HTC X i X+ i Samsung Galaxy S3 i Note 2, a u budućnosti ga očekujemo i na drugim modelima pametnih telefona i tableta koji rade na Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene