Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi se zaustavili na 2 minute

Zvuk sirena u Izraelu: Obilježava se Dan sjećanja na žrtve holokausta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U znak sjećanja na šest milijuna židovskih žrtava nacizma, život se u ponedjeljak na dvije minute uz zvuke sirena zaustavio na ulicama, radnim mjestima i u školama u Izraelu.

Sve radijske i televizijske postaje od nedjelje navečer emitiraju emisije, dokumentarce i filmove posvećene žrtvama nacističkog genocida, predstavljajući svjedočanstva preživjelih. Na zvuk sirena, automobili, tramvaji u Jeruzalemu, autobusi i pješaci su se zaustavili, obilježavajući Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Ove godine, ceremonije su prije svega posvećene sjećanju na borce Varšavskog geta, povodom sedamdesete obljetnice ustanka protiv nacista, u travnju 1943. Američki državni tajnik John Kerry, u posjetu Izraelu i palestinskim teritorijima, u ponedjeljak prije podne sudjeluje na ceremoniji u Yad Vashemu, Memorijalnom centru žrtava holokausta u Jeruzalemu.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> U Bjelovaru obilježen Jom Hašoa

Šef glavnog stožera izraelske vojske, general Benny Gantz, trebao bi u ponedjeljak u Poljskoj, na mjestu koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, voditi 'mimohod preživjelih'. Gotovo 192.000 preživjelih živi danas u Izraelu, po brojkama organizacija preživjelih iz koncentracijskih logora smrti.

Otvarajući u nedjelju navečer ceremonije u Yad Vashemu, premijer Benjamin Netanyahu je rekao da Izrael ne može staviti svoju sudbinu u ruke drugih zemalja. 'Cijenimo napore međunarodne zajednice u cilju zaustavljanja iranskog nuklearnog programa, ali ni u kojoj fazi nećemo prepustiti našu sudbinu u ruke drugih zemalja, čak i ako su one naši najbolji prijatelji', kazao je Netanyahu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene