Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan stradanja i junaštva židovskog naroda

U Bjelovaru obilježen Jom Hašoa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu obilježavanja Jom Hašoa, Dana stradanja i junaštva židovskog naroda, danas je na židovskom dijelu gradskog groblja u Bjelovaru održana komemoracija u organizaciji vjerske zajednice Bet Israel i Grada Bjelovara.

Prisjećajući se stradanja šest milijuna Židova u vrijeme Drugog svjetskog rata i junaštva kojeg su pokazali u Varšavskom getu svoji ustankom 7. travnja 1943. godine zapaljeno je šest svijeća i položeni vijenci na grobu dugogodišnjeg bjelovarskog nadrabina Samuela Taubera.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, gradonačelnik Bjelovara Anton Korošec, predsjednik vjerske zajednice Bet Israel Vladimir Šalamon i predsjednica Hrvatsko-izraelskog društva prijateljstva Jasminka Domaš.

Pročitajte i ovo Osoba s invaliditetom dobila kaznu Šef Udruge rezigniran Šok za osobe s invaliditetom: "Počeli su nam naplaćivati kazne"; Nakon našeg upita u Gradu razmišljaju o promjenama Frank-Walter Steinmeier (Foto: AFP) Masovni progon Židova Njemačka, Austrija i Izrael poslali poruku za obljetnicu Kristalne noći, dana koji je prethodio holokaustu: "Sram me..."

>> Gore nego se mislilo: U 2. svjetskom ratu bilo je čak 42.500 nacističkih logora!

Izraelska konzulica i prva tajnica i zamjenica šefa misije u Republici Hrvatskoj Michal Hershkovitz položila je kamenčić sjećanja koji se tradicionalno stavljaju na grobove Židova.

"Bet Israel je preuzeo obvezu da svake godine na ovaj dan posjećuje gradove u kojima je nekada postojala snažna židovska zajednica koje je zbog posljedica holokausta nestala kakav je slučaj i u Bjelovaru", objasnio je predsjednik vjerske zajednice Bet Israel Vladimir Šalamon zašto se Jom Hašoa ove godine obilježava u Bjelovaru.

Bjelovar su Židovi počeli naseljavati početkom 19 stoljeća iz Poljske, Austrije, Češke i Mađarske. Židovska općina osnivana je 1887. godine, a 1913. godine sagrađena je velika sinagoga, a u kojoj se danas nalazi Dom kulture.

"Bjelovarski Židovi bili su izuzeto važan i neodvojiv dio društvenog, kulturnog i gospodarskog života grada. Uoči 2. svjetskom ratu u Bjelovaru je živjelo 303 Židova i gotovo svi su ubijeni. U logore je odvedeno 288 Židova - 262 je ubijeno, 96 muškaraca, 106 žena i 62 djece što je užasno i nedopustivo. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prema posljednjem popisu stanovništva živi 10, a u Bjelovaru tek dvije osobe", rekao je gradonačelnik Bjelovara Antun Korošec. Molitvu na Gradskom groblju u Bjelovaru predvodio je glavni rabin Židovske vjerske zajednica Bet Israel u Hrvatskoj dr.sc. Kotel Da-Don.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je novinarima da je obilježavanje Dana sjećanja važno za Hrvatsku i cijeli svijet. "Sjećamo nečega što nije dobro, što je nepravedno uzelo puno života i što će u kolektivnoj svijesti biti nešto što će onemogućiti da se ikada više ponovi", kazao je Mrsić.

"Danas kada u Hrvatskoj slušamo i takve izjave da je Hrvatska samo za Hrvate i da su svi drugi u njoj gosti važno je podsjetiti se do čega sve može dovesti netolerancija i neuvažavanje drugih i drugačijih", izjavio je novinarima izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene