Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guinnessov rekord

Znate li u kojoj zemlji grade najviši most na svijetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meksički predsjednik Felipe Calderon inaugurirao je najviši most u svijetu.

Most Baluarte je Grdosija visine 403 metara, koja se nadvija nad dubokom gudurom u planinama Sierra Madre Occidental na sjeveru Meksika. Most je dio autoceste koja prolazi najneravnijim dijelom Meksika.

Pročitajte i ovo Nesreća u Meksiku sjeverozapad Meksika VIDEO Strašna nesreća u turističkom odredištu: Sudarili se autobus i kamion, u buktinji izgorjelo 19 ljudi Ilustracija Probijen štit Sudit će se najvećim proizvođačima oružja: "Znali ste da se oružje prodaje onima koji potiču nasilje"

Radi se o mostu kojeg će držati kabeli s dva visoka tornja, a od dna gudure do njega ima toliko mjesta da bi se ispod komotno mogao smjestiti Eiffelov toranj, prenosi BBC. Za usporedbu, jedino bi vrh Empire State Buildinga u New Yorku virio iznad.

'Ovaj će projekt ujediniti ljude sjevernog Meksika kao nikad dosad', istaknuo je Calderon na inauguraciji mosta. Na istoj ceremoniji našli su se i službenici Guinnessove knjige rekorda te Calderonu uručili nagradu za taj veliki graditeljski pothvat.

Otvaranje tog mosta dugog 1.124 metra dio je proslave 200 godina Meksičkog osamostaljenja od Španjolske. Službeno bi u promet trebao biti pušten kasnije ove godine, a meksički dužnosnici nadaju se kako bi taj most mogao značajno poboljšati i turizam u čitavoj regiji.

Autocesta između gradova Matzlan i Durango zamijenit će zloglasno opasnu cestu poznatu kao 'vražja kralježnica'. Osim mosta Baluarte, tom će se autocestom protezati još osam mostova viših od 300 metara te čak 60 tunela, a put od Matzlana do Duranga trajati će samo šest sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene