Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVIJET U IŠČEKIVANJU

Zlokoban datum X kuca na vrata: Zbog drame s dugom upitan rejting dviju banaka

Burza - 2
Burza - 2 Foto: AFP
Agencija Fitch upozorila je da bi mogla sniziti rejtinge američkih banaka Fannie Mae i Freddie Mac, signalizirajući dramatično kratki rok za dogovor o podizanju limita američkog duga, koji je već otvorio pitanje o rejtingu SAD-a.

Fitch je u srijedu signalizirao da bi mogao sniziti rejting SAD-a 'AAA' ako Bijela kuća i Kongres ubrzo ne postignu dogovor o podizanju plafona zaduživanja države, koji trenutačno iznosi 31,4 bilijuna dolara. Rejting bi mogao biti snižen ako Washington na vrijeme ne podigne limit zaduživanja ili ga ne suspendira, naglasili su.

Pročitajte i ovo Američki kruzer, ilustracija brzo širenje bolesti Zarazan virus poharao kruzere: Vlasti istražuju uzrok, simptome prijavilo više od 160 ljudi Generalštab JNA u Beogradu - 3 planovi u Beogradu Objava američkog biznismena odjeknula poput bombe, Srbi su bijesni: "To je spomenik na naše patnje!"

Američko ministarstvo financija u više je navrata upozorilo da bi moglo imati problema s podmirivanjem financijskih obaveza već od početka lipnja. Fitch očekuje da će dogovor o ograničenju duga biti postignut prije ''datuma X'', ali procjenjuje da je pojačan rizik da Bijela kuća i Kongres ipak neće na vrijeme podići plafon, što bi "bio negativan signal o širem upravljanju i spremnosti SAD-a da na vrijeme ispoštuje svoje obveze".

U četvrtak su upozorili da bi zbog neizvjesnih pregovora mogli sniziti i rejtinge banaka Fannie Mae i Freddie Mac, koje je osnovao Kongres, a fokusirane su na otkup hipotekarnih kredita na sekundarnom tržištu.

Čini se da su se pregovarači iz redova demokrata predsjednika Joea Bidena i predsjednika Zastupničkog doma Kongresa republikanca Kevina McCarthyja u Kongresu u četvrtak približili dogovoru o smanjenju potrošnje i povećanju limita duga, napominje Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene