Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Željeznice Srbije preuzele su u ponedjeljak nadležnost nad prugom na sjeveru Kosova, javili su srpski izvori na Kosovu, a UNMIK je zanijekao tu vijest.


"Javno poduzeće Željeznice Srbije preuzelo je danas nadležnost nad svojom infrastrukturom na potezu od željezničke postaje Lešak do Zvečana", izjavio je u ponedjeljak predsjednik Upravnog odbora Željeznica Srbije Branislav Ristivojević u razgovoru s radnicima srpske nacionalnosti u Zvečanu, na sjeveru Kosova.

Vezani članci Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze"

Ristivojević je izjavio da će se pruge najprije pregledati, s obzirom na to da srbijanske željeznice nisu imale nadzor nad njima devet godina, te najavio da će se redoviti promet uspostaviti kad se utvrdi da je pruga sigurna.

Predstavnici UNMIK-a zanijekali su pak da nadzor nad željeznicom na sjeveru Kosova provodi Željeznica Srbije te priopćili da su neki vlakovi otkazani zbog srpskih prosvjeda. UNMIK će, kako je priopćeno, odlučiti kako će se ubuduće odvijati promet vlakova na redovitoj liniji od Kosova Polja do postaje Lešak, najsjevernije točke na Kosovu.

Ravnatelj Željeznice Kosova Xhevat Ramosaj potvrdio je međutim da su srbijanske željeznice preuzele nadzor nad prugama na sjeveru Kosova.

On je dodao da očekuje odluku UNMIK-a o uspostavi nadzora kosovskih željeznica nad prugama na sjeveru.

Srbi na sjeveru Kosova svakodnevno zahtijevaju da srbijanska državna tijela preuzmu kontrolu nad svim institucijama na sjeveru Kosova jer su to, kako kažu, tijela "kvazi države". Kosovski dužnosnici pak optužuju srbijansku Vladu da svakodnevnim slanjem svojih ministara na Kosovo potiče stvaranje paralelnih struktura na sjeveru nastanjenom pretežito Srbima.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu optužio je u ponedjeljak Srbiju da potiče kosovske Srbe na stvaranje napetosti i bojkot nove države Kosova. Unatoč tim nastojanjima Srbija, po Sejdiuovim riječima, neće moći spriječiti priznanje nove države Kosova.