Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP)
Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP)

Katolička Crkva postala je sama sebi najgori neprijatelj zbog skrivanja svećeničkoga seksualnog zlostavljanja i zbog toga što nije dovoljno slušala žrtve, rekao je nadbiskup Mark Coleridge u nedjelju na završetku konferencije bez presedana u Vatikanu posvećene borbi protiv svećeničke pedofilije.


"Nećemo ići nekažnjeno", rekao je nadbiskup Coleridge iz Brisbanea u Australiji u homiliji završnog dana četverodnevne konferencije koju je sazvao papa Franjo.

Vezani članci Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Papa Franjo: "Crkva mora priznati mušku dominaciju, zlostavljanje i seksističko nasilje" Prosvjedi protiv kardinala Pella (Foto: AFP) Moguć zatvor australskim novinarima zbog izvješćivanja o suđenju kardinalu Pellu: "Skandalizirali su slučaj"

"Ponekad smo žrtve i preživjele vidjeli kao neprijatelje, no nismo ih voljeli, nismo ih blagoslovili. U tom smislu bili smo najgori neprijatelji sami sebi", rekao je nadbiskup Mark Coleridge iz Australije.

Pozvao je na "kopernikansku revoluciju" u Katoličkoj Crkvi, koja se sastoji u "otkriću da se oni koji su bili zlostavljani ne okreću oko Crkve nego da se Crkva okreće oko njih".

"Učinit ćemo sve što možemo da žrtvama zlostavljanja omogućimo pravdu i iscjeljenje. Slušat ćemo ih, vjerovat ćemo im i koračati uz njih, osigurat ćemo da oni koji su zlostavljali više nikada neće moći povrijediti, pozvat ćemo na odgovornost one koji su skrivali zlostavljanja", rekao je Coleridge.

Na konferenciji su u subotu govorile redovnica i novinarka koje su žestoko kritizirale Crkvu optužujući je za licemjerstvo i skrivanje strašnih zlodjela protiv djece. (Hina)