Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP)
Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Foto: Afp

Katolička Crkva postala je sama sebi najgori neprijatelj zbog skrivanja svećeničkoga seksualnog zlostavljanja i zbog toga što nije dovoljno slušala žrtve, rekao je nadbiskup Mark Coleridge u nedjelju na završetku konferencije bez presedana u Vatikanu posvećene borbi protiv svećeničke pedofilije.


"Nećemo ići nekažnjeno", rekao je nadbiskup Coleridge iz Brisbanea u Australiji u homiliji završnog dana četverodnevne konferencije koju je sazvao papa Franjo.

Vezani članci Slika nije dostupna Visoki savjetnik pape Franje pod optužbama za seksualna zlostavljanja Slika nije dostupna Crkva dužna obeštetiti žrtvu svećenika pedofila iako je on umro prije presude

"Ponekad smo žrtve i preživjele vidjeli kao neprijatelje, no nismo ih voljeli, nismo ih blagoslovili. U tom smislu bili smo najgori neprijatelji sami sebi", rekao je nadbiskup Mark Coleridge iz Australije.

Pozvao je na "kopernikansku revoluciju" u Katoličkoj Crkvi, koja se sastoji u "otkriću da se oni koji su bili zlostavljani ne okreću oko Crkve nego da se Crkva okreće oko njih".

"Učinit ćemo sve što možemo da žrtvama zlostavljanja omogućimo pravdu i iscjeljenje. Slušat ćemo ih, vjerovat ćemo im i koračati uz njih, osigurat ćemo da oni koji su zlostavljali više nikada neće moći povrijediti, pozvat ćemo na odgovornost one koji su skrivali zlostavljanja", rekao je Coleridge.

Na konferenciji su u subotu govorile redovnica i novinarka koje su žestoko kritizirale Crkvu optužujući je za licemjerstvo i skrivanje strašnih zlodjela protiv djece. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju