Zatvorenici razbili bravu ćelije kako bi spasili život čuvaru koji je pretrpio srčani udar (Foto: Ured Parker County šerifa)
Zatvorenici razbili bravu ćelije kako bi spasili život čuvaru koji je pretrpio srčani udar (Foto: Ured Parker County šerifa)

Skupina zatvorenika teksaškog Weatherford zatvora, izbila je bravu ćelije i izašla, sve kako bi pomogli zaštitaru kojem je bila potrebna medicinska pomoć.


Čuvar, koji se tek nekoliko trenutaka prije gotovo fatalne situacije šalio sa zatvorenicima, pretrpio je srčani udar te se srušio na pod.

'Samo je pao sa stolice. Isprva je izgledalo kao da glumi. Mogao je umrijeti', ispričao je jedan od zatvorenika koji su na silu probili bravu zatvorske ćelije u kojoj su se nalazili te, znajući koliko je to opasno, izašli iz nje kako bi pomogli čuvaru.

Nije imao puls

Kada su izašli iz ćelije, počeli su glasno vikati te dozivati pomoć. Čuvar nije imao puls. Stvorili su veliku buku, lupali po stolu i vratima čime su alarmirali policajce koji su se nalazili kat ispod njih.

'Imao je ključeve, imao je oružje, ovo je mogla biti iznimno opasna situacija', rekao je šerif Ryan Speegle koji je prvi stigao u prostoriju u kojoj su se nalazili zatvorenici.

Kada su stigli ostali čuvari i medicinski tim hitne pomoći, zatvorenici su se pokupili natrag u ćeliju. Kako kažu, znali su da ne smiju iz nje izlaziti ni pod koju cijenu, no ovdje se radilo o pitanju života i smrti.

Zatvorenici spasili čuvara

'Nisam dvojio ni sekunde kada sam počeo razbijati vrata ćelije. Čovjek je nepomično ležao na podu i bila mu je potrebna hitna pomoć', rekao je jedan od zatvorenika.

Kolege čuvari čim su stigli u prostoriju s ćelijom započeli su oživljavati policajca, a tada je stigao i tim liječnika koji ga je je pomogao oživjeti.

Voditelj službe hitne pomoći kazao je kako je čuvar preživio zahvaljujući zatvorenicima koji su dozvali ostale policajce u pomoć. Da nije bilo njih čuvar bi tamo ležao još najmanje 10 do 15 minuta, a što je previše za oživljavanje, piše Daily Mail.