Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ponovno su se rasplamsale rasprave o smrtnoj kazni u SAD-u. Osuđenik u Ohiu pogubljen je novom smrtonosnom injekcijom, za koju vlasti tvrde kako je učinkovitija, no protivnici sumnjaju.


51-godišnji Kenet Biros proglašen je mrtvim 10-ak minuta nakon što mu je u krv ubrizgana smrtonosna injekcija, a samo dva sata prije Američki vrhovni sud odbio mu je posljednju žalbu. Pogubljen je jer je 1991. godine ubio 22-godišnju djevojku, koju je raskomadao i ostatke razbacao po dvije američke savezne države.

Vezani članci Slika nije dostupna OSTALA U ŠOKU Manijak joj upao u auto i opljačkao je prijeteći joj HIV-om Slika nije dostupna Osmislili kako odmah zaustaviti krvarenje

>> Washingtonski snajperist pogubljen injekcijom

'Sve patnje koje je nanio mojoj jadnoj sestri. Potpuni neznanac, nije ga poznavala. Odvukao ju je u šumu i satima je silovao, mlatio, mučio i sada je mirno zaspao. Električne stolice i drugih mogućnosti više nema. To je tužno, ali ovo je human način umiranja', rekla je sestra ubijene žrtve. Međutim, mnogi se ne slažu s tom izjavom, a protivnici tvrde kako neka istraživanja dokazuju da injekcija nije bezbolna te da osuđenik nije uvijek bez svijesti, već samo paraliziran pa ne može pokazati svoju patnju. Te su rasprave u Ohiu pokušali izbjeći novom injekcijom koja koristi samo jednu kemikaliju umjesto koktela triju droga i obično se koristi za uspavljivanje kućnih ljubimaca. No, stručnjaci tvrde da pogubljenje novom injekcijom može trajati dulje, a i doziranje je upitno.

Možda glavni argument protivnika smrtne kazne jest pitanje 'Zašto ubijamo ljude, ako je ubijanje tako pogrešno?'. U posljednje 33 godine to se pitanje u SAD-u moglo čuti gotovo 1200 puta.