Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Približno 50 dana prije američkih predsjedničkih izbora prednost Hillary Clinton osula se u anketama što zabrinjava demokratski kamp čija kandidatkinja izaziva sve manje oduševljenja među pristašama.


U prosjeku, ankete joj od kraja kolovoza daju tek 1,8 postotnih poena prednosti ispred Donalda Trumpa na nacionalnoj razini što je pad od četiri poena u dva tjedna. U ključnim saveznim državama gdje će izbori biti odlučeni Donald Trump je sada na čelu u Ohiu (46 posto napram 41 posto) i u margini pogreške na Floridi (47 za Trumpa, 44 za Clinton), po ispitivanju CNN-ORC-a.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump zaprijetio zemljama koje izdvajaju manje za NATO: "Mi bismo mogli učiniti nešto povezano s trgovinom" Slika nije dostupna Smrt suca Vrhovnog suda zaoštrila američku predsjedničku utrku

Demokratska kandidatkinja koja je nastavila s kampanjom nakon tri dana odmora za liječenje upale pluća pokazala je smirenost. "Uvijek sam govorila da će izbori biti tijesni", izjavila je ona. No, kao znak demokratske zabrinutosti, njezina kampanja objavila je da će prijašnji protivnik Bernie Sanders, vrlo popularan među mladima, te senatorica Elizabeth Warren odraditi kampanju za nju ovog vikenda u Ohiu.

"Imali smo nevjerojatan mjesec, puno je entuzijazma", izjavio je zadovoljno Donald Trump.

Nije prvi put da je dvoje kandidata rame uz rame. Do tog je došlo nakratko krajem svibnja, prije nego što je Trump opet zaostao.

No, manje od dva mjeseca prije izbora Clinton izaziva sve manje oduševljenja. Samo 38 posto demokrata jako je oduševljeno, nasuprot 47 posto u kolovozu, po ispitivanju New York Timesa/CBS-a. I dok je 55 posto Trumpovih birača vrlo uzbuđeno što će glasovati, u kampu Clinton takvih je samo 36 posto.

Stranica Five Thirty Eight koja analizira ankete, povijesne i ekonomske podatke, daje Clinton 60,1 posto izgleda da pobijedi na izborima, nasuprot 39,8 posto Trumpu. Osmog kolovoza Clinton je imala 79,5 posto izgleda da pobijedi, a Trump 20,5.

Otad je Trump promijenio svoju ekipu u kampanji, postao je discipliniraniji, njegova poruka strukturiranija, bez uvreda, a nova direktorica kampanje Kellyanne Conway često gostuje u tv-studijima. (Hina)