Američka federalna uprava za zrakoplovstvo u potpunosti je zabranila zračni promet, uključujući i prijevoz hitnih slučajeva, iznad zračnog prostora naziva Area 51. Dogodilo se to uoči datuma u kojem bi se trebao održati događaja najavljen putem Facebooka, a koji je, kako tvrde njegovi autori, bio šala.

Galerija


"Uletimo na Zonu 51, ne mogu nas sve zaustaviti", naziv je događaja koji je najavljen na Facebooku, a koji je pozivao ljude u tzv. Area 51 u Nevadi, inače strogo čuvano područje u SAD-u. Zbog viralnog događaja koji je vrlo brzo privukao milijune ljude sa svih strana svijeta, a koji je najavljen za 20. rujna, na tom je području zabranjen zračni promet za sve letjelice, od helikoptera do dronova, od privatnih aviona pa čak i policijskih helikoptera.

Vezani članci Donald Trump i zastava SAD-a Evo ga, vratio se! Nakon što je suspendiran s društvenih mreža, Donald Trump pronašao način za kontakt sa svojim pristašama Melania Trump Melania Trump opet na udaru kritika i to samo zbog jedne fotografije kojom je poželjela sinu čestitati rođendan

Američko ratno zrakoplovstvo (USAF) oštro je upozorilo sve građane da ne gube vrijeme i energiju i ne dovode u opasnost svoje i tuđe živote pokušajima nadlijetanja područne Area 51, piše RT. Prelet je dozvoljen samo avionima koji su u "potpori misije Ministarstva energetike", navodi se u priopćenju USAF-a.

Ministarstvo energetike i Ministarstvo obrane SAD-a su zajedno pokrenuli tajnu ustanovu koja se posljednjih mjeseci našla na meti milijuna korisnika Facebooka. Događaj koji je stvoren na društvenoj mreži, prema tvrdnjama njegovih autora, nastao je kao šala no prerastao je u viralan događaj koji je zainteresirao milijune ljudi širom svijeta.

Organizatori su najavili i opisali što bi se trebalo dogoditi 20. rujna. "Naći ćemo se u turističkoj atrakciji Centar za izvanzemaljce Area 51 i koordinirati ulazak svi okupljenih. Ako trčimo kao Naruto, možemo se kretati brže od njihovih metaka i da vidimo te izvanzemaljce", pisalo je na stranici na Facebooku.

Bio je opisao i kratak "plan napada", a na kraju dopisano: "P.S. Pozdrav američka vlado, ovo je šala i ne mislim ju sprovesti u realnost. Samo sam mislio kako je smiješno i da ću dobiti nešto lajkova na internetu". Zbog svega je došlo i do uhićenja više osoba. U istragu se dao i FBI čiji su agenti posjetili autore u njihovim domovima.

Događaju se pridružio i Elon Musk, osnivač i izvršni direktor SpaceX-a. Najavljen je i koncert na otvorenom i festival Alienstock, no on se odvojio od događaja "Uletimo na Zonu 51, ne mogu nas sve zaustaviti", a nakon svega je i otkazan.

Iz USAF-a je objavljeno da je Area 51 "područje za obuku američkih vojnih aviona te će dati sve od sebe da obeshrabre sve one koji pokušaju ući na područje u kojemu se treniraju američke oružane snage". Area 51 je desetljećima predmet mnogih teorija zavjere povezane uz izvanzemaljce. Prava svrha zaštićenog područja nije poznata, no prema nekim podacima dostupnih javnosti, pretpostavlja se da služi za testiranje eksperimentalnih letjelica i sustava naoružanja.