Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"To je pulp fiction!"

Otkriveno tko stoji iza ubojstva Jevgenija Prigožina: "Bomba je postavljena u ključnom trenutku na ključno mjesto"

Iza ubojstva Jevgenija Prigožina stoji Putinova desna ruka Nikolaj Patrušev, objavio je Wall Street Journal pozivajući se na zapadne obavještajne službe i bivšeg ruskog obavještajca.

Wall Street Journal istraživao je smrt šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, a njihov je zaključak kako iza njegova ubojstva stoji desna ruka Vladimira Putina i glavni tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev

On je, navodi list pozivajući se na zapadne obavještajne službe i bivšeg ruskog obavještajca, prvi upozorio ruskog predsjednika da Prigožin zbog sve većeg utjecaja Wagnera u ratu s Ukrajinom ugrožava Kremlj. Putin se nije obazirao na ta upozorenja jer je Prigožin bio uspješan na bojnom polju.

Pročitajte i ovo USS Dwight D. Eisenhower kakva flota Amerikanci kuhaju novi sukob: Organizira se velika koalicija, nosači aviona samo čekaju zapovijed

Kada je krajem lipnja sukob između Jevgenija Prigožina i vodstva Ministarstva obrane prerastao u otvorenu pobunu, Patrušev je intervenirao kako bi spriječio najozbiljniji izazov Putinovoj vladavini koja traje duže od 20 godina. Vidio je i priliku da se riješi Prigožina.

Patrušev je tražio od časnika Wagnera koji su bili uz Prigožina da ga uvjere da sam odstupi. Šef plaćeničke grupe sve je pozive Kremlja ignorirao, a na kraju je u razgovorima posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Nakon pobune Kremlj je Prigožinu davao privid slobodnog života, dopušten mu je povratak u Afriku, ali zapravo su ga stalno pratili. Početkom kolovoza Patrušev je naredio svom pomoćniku da počne razvijati operaciju za uklanjanje Prigožina, što je odgovaralo Putinu.

Pročitajte i ovo Testiranje na covid-19 Veliki broj umrlih Eksplozija korone, brojke kao u vrijeme žestoke pandemije: "Treba se zaštititi i ublažiti posljedice"

Nekoliko tjedana kasnije, nakon turneje po Africi, Prigožin je čekao u moskovskoj zračnoj luci dok su službenici sigurnosti završili provjeru zrakoplova. Tada je mala bomba postavljena ispod krila zrakoplova, rekli su zapadni obavještajni dužnosnici. Zrakoplov je poletio, postigao visinu i zatim se srušio. Videosnimke očevidaca pokazuju da je nakon eksplozije avion pao s otkinutim krilom. Bilo je to 23. kolovoza ove godine na letu iz Moskve za Sankt-Peterburg. 

Kremlj o izvješću WSJ-a: "To je pulp fiction" 

Kremlj je u petak optužio Wall Street Journal za objavljivanje "pulp fictiona" nakon što je izvijestio da je smrt plaćenika Jevgenija Prigožina u zrakoplovnoj nesreći orkestrirao ruski sigurnosni dužnosnik Nikolaj Patrušev. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je vidio izvješće, ali ne želi to komentirati, a potom je dodao: "U zadnje vrijeme, nažalost, Wall Street Journal jako voli proizvoditi pulp fiction".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene